Stäng fönster Värmdö kn, NORRA LAGNÖ 1:2 M.FL. NORRA LAGNÖ

Beskrivning
Först börjar nordvästra Lagnö bebyggas med villor längs med Torsbyfjärden närmast Karlsruhe ångbåtsbrygga samt vid Lagnö ångbåtsbrygga. Därefter uppförs villor utmed Lagnövägen på höjden ovan Lagnö brygga samt i sluttningen mot Lagnö gårds åkermarker och mot Långsundaviken. Mellan åren 1884-1887 uppfördes ett 20-tal villor på de avstyckade tomterna på västra Lagnö. Avstyckningarna utefter Lagnös östligaste udde satte igång kring 1900. Från slutet av 1920- fram till 1960-talet har sportstugor och enklare sommarstugor byggts till på öarna och även under nyare tid har öarna fått tillskott av ny bebyggelse med både enklare hus och större villor. I sommarvillorna kunde ägaren ge uttryck för sin personlighet och smak varför villorna kan visa upp olika typer av stildrag. Tidigast och även på Norra Lagnö, dominerar schweizerstilen med sin lövsågeriarkitektur. Kring 1910 ersätter jugend- eller de nationalromantiska villorna de svulstiga 1800-talsvillorna.

Karaktäristiskt på norra Lagnö är de stora naturtomterna med äldre bevarade lövträd. De mer flacka tomterna, utefter Karlsruhevägen har större trädgårdar, uppväxta med äldre fruktträd. De smala grusvägarna, här och var kantade av häckar, bidrar till att den äldre karaktären av sommarvillaområdet lever kvar.