Stäng fönster Värmdö kn, BARNVIK 1:228 M.FL. BARNVIK

Beskrivning
Områdesbestämmelserna innefattar Barnvik med kvarvarande odlingsmark. Inom området går Stavsnäsvägen, väg 222, som en skiljelinje mellan bykärnan och det äldre odlingslandskapet. Bebyggelsen nås via Barnviks byväg. I norr avgränsas området av Sjöviks, Bodvikens och Fårvikens stränder. Byn ligger placerad på höjdryggen som löper utmed strandkanten. På insidan av höjdryggen, söder om byn, breder det ännu bitvis öppna, äldre, odlingsmarken ut sig. Den gamla landsvägen, som idag är väg 222 skiljer byn från de södra odlingsmarkerna.

Bykärnans bebyggelse har sin karaktär från sekelskiftet 1800-1900, med sadeltak eller mansardtak belagda med tegel, rödmålade träpaneler och i huvudsak vita foder och äldre detaljer kvar. Många av husen är försedda med glasverandor. Trots karaktären från sekelskiftet 1900 är ett flertal byggnader troligtvis betydligt äldre än så. Mansardtak, liggtimmer och fältstensgrunder tyder på uppförande vid mitten av 1800-talet eller tidigare. Husen hade ett enkelt utseende utan utsmyckande detaljer men har anpassats efter rådande ideal vid sekelskiftet och försetts med verandor och viss snickarglädje. Ett antal mindre bodar/uthus finns i anslutning till bostadshusen. Tomtavskiljare i form av plank eller staket saknas i miljön, däremot förekommer häckar för detta syfte. Enkla grusade vägar löper från byns huvudinfart från väg 222. Under 1900-talet har fritidshus och nya permanentbostäder uppförts i anslutning till byn varför den äldre bebyggelsen i dag i stort sett hänger samman med den nyare bebyggelsen.