Stäng fönster Värmdö kn, SVARTSÖ 1:64 M.FL. SVARTSÖ BY

Beskrivning
Svartsö ligger i Värmdö kommuns nordligaste del och är mellersta skärgårdens största ö. Området omfattar Svartsö by och sträcker sig från sjön Storträsk till Svartsöfladen vid Svartsös norra kusträcka. Utgångspunkten för avgränsningen har varit den äldre byakärnan inklusive tillkommen bebyggelse omkring förra sekelskiftet, byns hamnläge samt tidigare inägomark (odlingsmark). På norra delen av ön, mellan Storträsk och Svartsömaren ligger Svartsö by. Troligen har byn, liksom många andra byar i skärgården anlagts redan under tidig medeltid. Byn var under äldre tid den största bebyggelseenheten på ön med två gårdar, Norrgården och Södergården. De två gårdarna hade ett för skärgården typiskt marläge vid Svartsömaren, på äldre kartor även kallad Hemmaren, som ursprunglig hamnplats. Den omfattande åkerarealen tyder på långvarigt odlingsarbete men byn hade även ett stort kreatursbestånd, vilket avspeglas i de många stengärdesgårdarna och den omfattade ängsmarken.

Området kring Svartsö by präglas av ett ålderdomligt kulturlandskap och där särskilt Norrgården avspeglar en äldre bykaraktär med bostadshus samlade kring ett krön med ekonomibyggnaderna i mitten. En brukningsväg leder in genom byn ifrån norr och ned till den äldsta mangårdsbyggnaden från mitten av 1800-talet. Trädgårdarna är uppväxta med gamla fruktträd och höga syrenhäckar och kring bytomten växer flera höga gamla askar. Den före detta odlingsmarken hålls närmast byn öppen genom betesdrift och vallodling. Bostadshusen och ekonomibyggnaderna präglas av byggnadsskicket efter laga skifte och tidigt 1900-tal.