Stäng fönster Hässleholm kn, FINJA 47:1 FINJA KYRKA

Kyrkomiljön
Finja ligger norr om Finjasjön omkring en halvmil väster om Hässleholm. I området kring sjön finns lämningar efter ett stort antal bosättningar, bland annat en boplats som är ett av de äldsta tecknen på att de första åkerbrukande folken även uppehöll sig i de inre delarna av Skåne. På Möllerödsfältet några hundra meter öster om kyrkan har man hittat spår efter ett jägarfolk som tycks ha återkommit till platsen under en längre period i form av bland annat pilspetsar. Fynden har uppskattats vara 13 000–14 000 år gamla och är därmed de äldsta påträffade fynden från mänskliga bosättningar i Sverige.

Socknen har genom århundradena drabbats hårt av dansk-svenska stridigheter och kyrkbyn har även utsatts för två ödeläggande bränder under 1700-talet. När järnvägen mellan Hässleholm och Helsingborg anlades 1875 förflyttades bebyggelsen successivt från kyrkbyn vid sjön närmare järnvägen i norr. Det var dock den lilla byn Tyringe som blev stationssamhälle och med tiden tog över som centralort i socknen. 2010 uppgick också Finja församling i Tyringe församling.

Kyrkan är belägen mellan den gamla byvägen och Finjasjöns norra strand med omgivande odlings- och åkermark. Före 1800-talets skiften låg kyrkbyns gårdar ordnade utmed sjön och bygatan med kyrkan längst i norr. Idag kvarstår endast några kvarliggande gårdar och villabebyggelse har istället uppförts på de gamla gårdstomterna.

Kyrkan och kyrkogården ligger inom registrerat fornlämningsområde Finja 96:1 som avser bytomten enligt 1687 års karta och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogård
De äldsta delarna av Finja kyrkogård har medeltida anor. Den första kända avbildningen är en geometrisk avmätningskarta från 1687 där kyrkogården framträder som en oregelbunden fyrkant, vilken eventuellt kan motsvara den medeltida utbredningen. Den första kända utvidgningen sker 1875 då delar av prästgårdens mark i nordost införlivas i form av en rektangulär yta med avnupet hörn. Enligt en karta från 1892 adderas ett kilformat område i sydväst mellan gamla kyrkogården och den nordvästra utökningen. På en karta från 1926 har området blivit större och sträcker sig ända fram till bygatan. I slutet av 1930-talet anläggs Finja begravningsplats någon kilometer nordöst om kyrkan vid tätorten som växte fram efter järnvägens tillkomst. Behovet av ytterligare utökningar av kyrkogården försvinner därmed, men i slutet av 1900-talet tillkommer ett område i söder där minneslund invigs 1994 och askgravlund 2010.

Kyrkogården omgärdas idag av hagtornshäckar utom i öster där det istället finns en låg kallmur av gråsten. Längs den västra, södra och delar av den östra sidan växer hamlade lindar. Entrén återfinns i väster i form av en pargrind i järn hängande i släthuggna granitstolpar som kröns av lyktor. Från entrén fram till kyrkporten och vidare runt kyrkan leder en grusad huvudgång från vilken sidogångar i nord-sydlig riktning utgår.

Merparten av gravplatserna är gräsbevuxna men ett relativt stort antal grusade gravplatser som omgärdas av stenramar, järnstaket eller kättingar i pollare finns bevarade. Dessa återfinns främst norr och öster om kyrkan där även äldre högresta gravstenar dominerar. Utöver den allé av unga oxlar som kantar huvudgången är växtligheten sparsam, med vintergröna buskar och växter samt perenner eller lökväxter vid en mindre del av gravplatserna. Minnes-, urn- och askgravlundar har istället en lummig karaktär med riklig vegetationen. Området ligger utanför hagtornshäcken i söder och omgärdas av oxbärshäckar och indelas sinsemellan av avenbokshäckar. Här finns planteringar av perenner, lökväxter och buskar liksom solitära träd och trädrader.

Byggnader på kyrkogården
Utanför kyrkogården, norr om urn- och minneslunden, återfinns en servicebyggnad i rödbrunt tegel med gavelrösten i svartmålad panel och sadeltak avtäckt med svart trapetskorrugerad plåt. Byggnaden är troligen uppförd under 1970- eller 1980-talet.

Finja kyrka – Underhållsplan (2006-05-08), Restaurator AB, Malmö.
Finja kyrkogård och begravningsplats – Vård- och underhållsplan 2014 (rapport 2014:62), Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, 2014.
Dahlberg, M och Sjöström, I [red.]. Skåne – Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2015.
Melin, K-M, Finja kyrka – Dendrodatering av tidigmedeltida återanvända delar i apsis, kor & skepp samt komplett senmedeltida torntaklag, Knadriks kulturbygg AB, 2021.
Finja socken: Finjas tidiga historia: http://finjasocken.se/finjas-tidiga-historia/, 2021-11-01.
Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram. Hässleholms kommun: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/oversiktliga-beskrivningar/oversiktliga-kommunbeskrivningar/hassleholm.html, hämtad 2021-03-09.
Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/, hämtad 2021-11-04.
Skånes målerikonservatorer: http://skanesmalerikonservatorer.blogspot.com/2020/08/finja-kyrka.html, hämtad 2021-11-02.
Svenska kyrkan. Tyringe pastorat. Finja kyrka. Historik: https://www.svenskakyrkan.se/tyringe/finja-kyrka, hämtad 2021-11-01.