Stäng fönster Hässleholm kn, GUMLÖSA 22:1 GUMLÖSA KYRKA

Kyrkomiljön
Kyrkbyn Gumlösa är belägen cirka 15 km öster om Hässleholm, i det öppna odlingslandskap som dominerar norra delen av socknen kring Almaån. Södra delen utgörs av skogsbygd. Fornlämningar visar på en lång kontinuitet av mänsklig aktivitet i området. Väster om kyrkbyn, vid Hälleberga backar, finns resterna av en av Skånes mycket få fornborgar från folkvandringstiden. Gumlösa by ligger intill en gammal färdväg och ett medeltida vadställe och den bystruktur som skiftades ut under 1800-talet ska ha funnits på platsen långt innan kyrkan restes på 1190-talet. I anslutning till byn tros det även ha funnits en storgård ända sedan medeltiden. 1612 härjades och brändes Gumlösa av Gustav II Adolf och på 1620-talet anlades det nuvarande storgodset Sinclairsholm på prästgårdens gamla marker intill kyrkan, efter att dess manbyggnad 1620 flyttats till Sörby som sedan länge utgjort annexförsamling.

Gumlösa kyrka är belägen på en gräsbevuxen liten höjdplatå och närmiljön präglas i allt väsentligt av närheten till Sinclairsholm, med huvudbyggnad i karolinsk stil, ekonomibyggnader från 1860-talet, mejeri, smedja, bostadshus, torp, arrendegårdar och skolhus. Området Gumlösa-Sinclairsholm är utpekat som riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkan och kyrkogården ligger inom registrerat fornlämningsområde Gumlösa 20:1 som avser bytomten enligt 1699 års karta och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Gumlösa kyrkogårds äldsta delar är samtida med kyrkan. Troligen har den medeltida utsträckningen i stort bevarats fram till mitten av 1860-talet, då utvidgningar sker i söder och nordväst. Vid sekelskiftet 1900 anlades en begravningsplats väster om kyrkbyn utmed vägen mot Fjärlöv och gravsättningarna på kyrkogården avtog successivt. Idag finns ett 40-tal gravplatser, merparten med vårdar från 1800-talet i varierande format och utformning. Den äldsta gravstenen, en liggande kalkstenshäll, är från 1721. Gravsättning sker ännu, den yngsta gravvården är från 2000-talet. Merparten av gravvårdarna har koppling till ägarfamiljerna på Sinclairsholm.

Den lilla kyrkogården har en oregelbundet rundad form och omges av en kallmurad stödmur, till största del uppförd 1804. Om detta vittnar en minnessten vid huvudingången i norr som bär inskriptionen ÅR 1804 / UPFÖRDES DENNA RINGMUR / OCK PLANTERADES / KRINGSTÅENDE ALMARNA / AF C: H. DUWALL / ÄGARE TILL SINCKLERSHOLM. Ingångar finns även i väster och i sydost. Från ingångarna, av vilka de i norr och väster har svartmålade järngrindar, leder grusade gångar upp till och runtom kyrkan. I övrigt är marken gräsbevuxen och gravstenarna placerade rakt i gräset. En gravplats, det Gyllenkrookska gravvalvet, har omgärdning av kättingar i pollare. Planteringar förekommer vid enstaka gravplatser. I övrigt begränsar sig växtligheten till ett fåtal buskar och ett par unga lönnar.

Gumlösa kyrka – Underhållsplan (2006-02-16), Ponnert Arkitekter AB, Degeberga/Lund.
Gumlösa kyrkogårdar – Vård- och underhållsplan (2017-12-28), Erika Martin Arkitekter AB, Höör.
Dahlberg, M och Sjöström, I [red.]. Skåne – Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2015.
Lindahl, P-E. Gumlösa kyrka 800 år – en jubileumsskrift 1992, Vinslöv: Gumlösa kyrkoråd, 1992.
Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram. Hässleholms kommun: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/oversiktliga-beskrivningar/oversiktliga-kommunbeskrivningar/hassleholm.html, hämtad 2021-03-09.
Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram. Gumlösa - Hälleberga backe - Sinclairsholm: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/omraden/kulturmiljoprogram-gumlosa-halleberga-backe-sinclairsholm.html, hämtad 2022-04-12.
Riksantikvarieämbetet. Forndok: https://app.raa.se/oppnadata/forndok/search?3, hämtad 2022-04-20.
Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/, hämtad 2022-04-12.