Stäng fönster Hässleholm kn, IGNABERGA 73:1 IGNABERGA GAMLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkbyn Ignaberga ligger en halvmil sydost om Hässleholm. Socknen domineras i norr av odlad slättbygd med större inslag av skog i söder. Kring kyrkbyn präglas odlingslandskapet av 1800-talets skiftesreformer. Boplatslämningar från stenåldern, gravrösen och skålgropar från bronsåldern samt stensättningar och domarringar från järnåldern visar på en lång kontinuitet av mänsklig aktivitet i området. Socken- och bynamnet tros härstamma från järnåldern, där förleden igna- möjligen kan härledas till ekin-, med betydelsen ekbevuxen. Den lokala ignabergakalkstenen har brutits och bränts i socknen sedan åtminstone slutet av 1100-talet då Ignabergas medeltida kyrka uppfördes.

Lämningar som kalkugnsruiner och gruvhål är därför vanliga i bygden. Mest känd är Tykarpsgrottan några hundra meter sydväst om kyrkbyn, en gruva från 1700-talet med en underjordisk labyrint av gångar och pelarsalar som idag är ett välbesökt turistmål.

Ignabergas medeltida kyrka är belägen på en kulle omgiven av stödmurar i byns södra del med öppen åkermark i väster. I anslutning till kyrkan finns det gamla skolhuset från 1852 och äldre gatehus, somliga med bibehållen gårdsform och längor i sten eller skiftesverk. Den nya kyrkan uppfördes i byns norra del, dit också socknens centrum försköts, med bland annat ny skolbyggnad i nyromansk tegelarkitektur. På andra sidan riksväg 21 ligger kalkindustri och Ignaberga stationssamhälle med småskalig villabebyggelse.

Kyrkogård
Ignaberga gamla kyrkogård är samtida med kyrkan, det vill säga från 1100-talet, och utgörs av den kulle på vilken kyrkan är placerad. Någon gång har den sluttande mar- ken jämnats ut med hjälp stödmurar och har sedan dess formen av en oregelbunden fyrkant med avfasade eller rundade hörn. Stödmuren syns på den första kända avbild- ningen av kyrkogården i en geometrisk avmätningskarta från 1698. När den nya kyr- kan och kyrkogården invigdes 1887 lämnades gamla kyrkogården som ödekyrkogård, men sattes åter i stånd i samband med återinvigningen av gamla kyrkan 1928.

Kyrkogården omges idag av den kallmurade stödmuren samt en trädkrans av hästkastanj, lönn, ask och lind i norr, öster och väster. Huvudingången i sydost har en pargrind i smide hängande i granitstolpar. I norr finns en ingång med samma utformning men med enkelgrind och i söder en körväg med grindstolpar utan grindar. Generellt dominerar öppna gräsytor. Från ingångarna i sydost och norr leder grusade gångar upp till kyrkan och vidare till vapenhuset. Kyrkogården har endast ett 30-tal gravplatser,
av vilka en handfull är grusade med omgärdande stenramar, järnstaket eller klippta infattningshäckar. Några av dessa gravplatser saknar vårdar. Gravvårdarna är främst från 1800-talets andra hälft, i varierande utformning och material, men här finns även stenar som troligen är äldre där inskriptionen är oläsbar samt ett par vårdar från sent 1900-tal och 2000-tal. Växtligheten är begränsad med ett fåtal solitära lövträd och vintergröna buskar. Enstaka gravplatser har planteringar. I nordöst finns en minneslund formgiven av Torsten Leon-Nilson. Minnesplatsen är gestaltad med en minnessten och planteringsbäddar som inramas av en klippt häck. I jordningsytan västerut står ett stort kors.

Byggnader på kyrkogården

På kyrkogården finns inga byggnader utöver kyrkan. I kyrkogårdens sydöstra del finns stengrunden efter den tidigare klockstapeln bevarad.

Ignaberga gamla kyrka – Underhållsplan (2004-12-31), Barup & Edström Arkitektkontor AB, Simrishamn.

Ignaberga nya kyrkogård – Vård- och underhållsplan (Rapport 2018:09), Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, 2018.

Ignaberga gamla kyrka - invändiga arbeten, Antikvarisk kontrollrapport 2007–08 (Rapport 2008:34). Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, 2008.

Ignaberga gamla kyrka - Antikvarisk medverkan 2014 (Rapport 2014:20). Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, 2008.

Dahlberg, M och Sjöström, I [red.]. Skåne – Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2015.

Svenska kyrkan. Hässleholms församling. Ingaberga gamla kyrka: https://www. svenskakyrkan.se/hassleholm/ignabergagamlaka, hämtad 2022-06-14.

Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram. Göingeåsen-Ebbjörnarp-Ignaberga- Tykarp: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/omraden/ kulturmiljoprogram-goingeasen-ebbjornarp-ignaberga-tykarp.html, hämtad 2022-06-08.

Riksantikvarieämbetet. Forndok: https://app.raa.se/oppnadata/forndok/search?3, hämtad 2022-06-14.

Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/, hämtad 2022-06-16.

Platsbesök 2021-09-16.

Källa: Ignaberga gamla kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-17.