Stäng fönster Hässleholm kn, SANDBY 14:3 NORRA SANDBY KYRKA

Beskrivning
Kyrkbyn Norra Sandby ligger en dryg mil nordväst om Hässleholm. Socknen domineras i söder av odlad slättbygd med större inslag av skog i norr. I området kring kyrkbyn finns fornlämningar i form av rösen, fossil åkermark och skålgropar, vilket visar på mänsklig aktivitet sedan brons- eller stenåldern. Centralt i byn ligger Norra Sandby kungsgård, som innan reformationen då den drogs in till danska kronan tillhörde domkapitlet. Den medeltida kyrkan låg direkt väster om kungsgården, medan den nuvarande kyrkan uppfördes på kungsgårdens mark ca 150 meter österut. Vid en brand 1755 ödelades åtta av byns tio gårdar men återuppbyggdes på nyutstakade tomter. Laga skifte genomfördes kring 1830.

Kyrkans närmiljö präglas idag av närheten till kungsgården på andra sidan den gamla byvägen i söder, med vitputsad manbyggnad uppförd 1606 och större ekonomibyggnader. Även väster och norr om kyrkan finns kvarliggande gårdar och i övrigt utgörs bebyggelsen av ett fåtal gatehus från sent 1800-tal och 1900-tal. På den äldre kyrkplatsen ligger gamla skolan, idag sockenhus, och öster om kyrkogården finns ytterligare en skolbyggnad uppförd kring 1950 som numera fungerar som privatbostad.

Kyrkogården

Norra Sandby kyrkogård anlades i samband med uppförandet av den nya kyrkan. En minnessten på den medeltida kyrkogården anger att sista begravningen där skedde 1864. Den enda kända utvidgningen tycks ha skett i öster 1912.

Kyrkogården omgärdas av en kallmurad fältstensmur och har sex ingångar med grindar, av vilka tre på den äldre delen bevarar äldre, möjligen ursprungliga grindblad i svartmålat smide. Större delen av kyrkogården är gräsbevuxen med grusade gångar. Framför huvudentrén till kyrkan är marken plattsatt. På den äldre delen finns i väster en handfull singeltäckta gravplatser omgärdade av stenramar eller järnstaket. Störst andel singeltäckta gravplatser med äldre gravstenar återfinns i de långsmala kvarter som definierar gränsen mellan nya och gamla kyrkogården. I övrigt har gamla kyrko- gården glest och oregelbundet placerade vårdar. På nya kyrkogården är merparten av vårdarna lägre och breda och ordnade utmed rygghäckar av avenbok. Växtligheten är generellt rik, med trädkransar av kastanj och lönn, formklippta städsegröna buskar, ett stort antal nyplanterade lövträd i rader eller som solitärer samt planteringar kring huvudentrén och vid gravarna, särskilt på nya kyrkogården. Norr om kyrkan återfinns en minnes- och askgravlund gestaltad med korsformade grusgångar inramade av en oval avenbokshäck. Centralt står tre höga och smala granitblock med plats för namnskyltar.

Byggnader på kyrkogården

I kyrkogårdens nordöstra hörn ligger en personal- och servicebyggnad i rött tegel med valmat sadeltak belagt med betongtegel, troligen uppförd på 1960- eller -70-talet.

Norra Sandby kyrka – Underhållsplan (2005-12-30), Barup & Edström Arkitektkontor AB, Simrishamn.

Norra Sandby kyrkogård – Vård- och underhållsplan (Rapport 2018:36), Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, 2018.

Norra Sandby kyrka - Inre renovering (Rapport 2020:21). Antikvarisk medverkan. Regionmuseet i Skåne, 2020.

Dahlberg, M och Sjöström, I [red.]. Skåne – Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2015.

Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram. Hässleholms kommun: https://www. lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/oversiktliga-beskrivningar/oversiktliga- kommunbeskrivningar/hassleholm.html, hämtad 2021-03-09.

Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram. Norra Sandby-Laxbromölla: https://www. lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/omraden/kulturmiljoprogram-norra- sandby-laxbromolla.html?TSPD_101_, hämtad 2022-05-09.

Riksantikvarieämbetet. Forndok: https://app.raa.se/oppnadata/forndok/search?3, hämtad 2022-05-11.

Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/, hämtad 2022-05-11.

Platsbesök 2021-09-13.

Källa: Norra Sandby kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-05-13.