Stäng fönster Skövde kn, GREBY 1:10 M.FL. GREBY

Beskrivning
Greby ligger några hundra meter öster om väg 200 mellan Skövde och Töreboda, en dryg halvmil söder om tätorten Tidan. Byns centrala del karaktäriseras av en väl sammanhållen bebyggelse som ligger utefter den gamla vägsträckningen mellan Skövde och Hova genom byn. I byns kärna finns bl.a. Gästgivaregården och Hovmansgården, strax norr om den gamla stenvalvsbron över Grebybäcken, och denna del upplevs alltjämt som byns medelpunkt. Runt bykärnans bebyggelse finns stenig hagmark, stenmurar och en stor mängd fornlämningar i form av bl.a. stensättningar, gravfält och fossil åkermark som visar på en lång kontinuitet i bosättningar på platsen. Byns gårdar ligger i några fall kvar i sina ursprungliga lägen i anslutning till Gästgivaregården, som genom sin funktion länge var en viktig knutpunkt i bygden, medan andra gårdar byggts upp i det omgivande landskapet några hundra meter från bykärnan under 1800-talet, t.ex. Skattegården, Persgården och Kåragården. Vägsträckningarna genom byn är ålderdomliga och kantas i flera fall av låga stenmurar och högresta träd. I anslutning till den gamla vägsträckningen finns även en milsten och en stenvalvsbro, båda klassade som fornlämningar, som vittnar om Grebys betydelse i ett viktigt kommunikationsstråk. Greby är rikt på fornlämningar, allt ifrån ett flertal stensättningar, gravfält och gravhögar till lämningar från ett äldre kulturlandskap i form av fossil åkermark. I området finns partier av stenmurar. Vid sidan av dessa äldre lämningar omges byn av ett vidsträckt, öppet odlingslandskap, främst mot väster och öster. Bebyggelsen i Greby präglas till stor del av 1800- och tidigt 1900-tal. Trots att många byggnader genomgått moderniseringar och förändringar, särskilt i den södra delen av området, verkar det stora antalet faluröda byggnader sammanhållande i miljön. Av stort värde är att även gårdarnas ekonomibyggnader bevarats till våra dagar. Byn har med tiden kompletterats med ny bebyggelse, bl.a. med en ny manbyggnad på Hovmansgården i början av 1930-talet, som visar på Grebys utveckling under 1900-talet.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.