Stäng fönster Skövde kn, ÖVERLUNNE 8:4 ÖVERLUNNE

Beskrivning
Överlunne by ligger i Götlunda socken och är belägen omedelbart sydost om Tidans tätort. Av storskifteskartan från 1791-1792 framgår hur byvägen då som nu ringlar längs den låga ryggen över omgivande lerslätt. Byvägen som i mångt och mycket bevarar en genuin äldre karaktär är i allt väsentligt densamma som vid storskiftet, sannolikt betydligt äldre. De tre gårdarna ligger kvar inom den gamla bytomten varav två sannolikt i ursprungliga gårdslägen.
Dagens odlingslandskap överlagrar både laga skiftets och den oskiftade tresädesbyns kulturlandskap. Odlingslandskapet, framför allt på ryggen och dess sluttningar, bär fortfarande till väsentliga delar en småskalig prägel. Där finns stora inslag av hagmarker, torrbackar med enbuskmark, lövträddungar, solitärträd samt även befintlig och f.d. åkermark med kvarliggande stråk av stengärdesgårdar. Mellan Åsens gård i söder och Överlunne i norr dominerar längs vägen ett småskaligt laga skiftespräglat kulturlandskap med t.ex. hagmarker och stengärdesgårdar. I den oskiftade byns västra gärde, strax nordväst om bytomten, finns fossil åkermark i form av en hägnad (en ca 50 m lång stenvall) samt spår av eventuellt parcellerade odlingsytor med flera röjningsrösen. I anslutning finns ytterligare eventuella röjningsrösen som är husgrunds- och stensättningsliknande. Dessa sammanfaller i stort med den plats som kallas Lunnekloster och som en tradition på orten utpekar som en medeltida kyrkplats. (Raä Götlunda 6). Även på ryggen i söder finns fossil åkermark (Raä Götlunda 12).
De förhistoriska fornlämningarna är fem troliga järnåldersgravar i form av kvadratiska eller runda stensättningar. Flertalet ligger i söder (Raä Götlunda 11, 13 och 15) samt i nordost (Raä Götlunda 5). Ett järnåldersgravfält med tio gravar (varav en tresidig stensättning, sju runda stensättningar och två högar) ligger i hagmarken på ryggen nära gården Åsen (Raä Götlunda 10).
Gårdsbebyggelsen i Överlunne domineras av mangårdsbebyggelse från sent 1800- och tidigt 1900-tal, varav de flesta manbyggnaderna är mer eller mindre förändrade i sent 1900-tal, samt med inslag av faluröda mindre bostadshus och uthus från samma tid. Gårdarna har en treditionell gruppering i mangård och fägård, ofta med högvuxna lövträd på mangården. De faluröda ekonomibyggnaderna omfattar dels lite äldre ladugårdar från sent 1800-tal-1900-talets början, dels från perioden 1930-1970-tal. Enstaka nyare större anläggningar förekommer också.
Överlunne 8:4 Östergården från 1860-talet är den bäst bibehållna äldre gårdsmiljön i Överlunne, med sitt götiska gårdsmönster, stenmurar, högvuxna vårdträd och faluröda husgrupp av välbevarade gårdsbyggnader.
Åsens bebyggelse är i dag mer blandad. Det är kulturlandskapet och de förhistoriska lämningarna som främst är av intresse vid Åsen.

Ingår också i
Överlunne 8:4 Östergården uppmärksammades som enstaka byggnadsobjekt i Carlquist, T. ”Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun”. 1988.