Stäng fönster Skövde kn, BOFORSEN 1:2 M.FL. HERREKVARN-BOFORSEN

Beskrivning
Området vid Herrekvarn och Boforsen karaktäriseras av ån Ösans meanderslingor i det för övrigt uppodlade landskapet. Där fall bildats i Ösan har sedan lång tid kvarnar anlagts, och i mitten av 1900-talet fanns ännu tre mjölkvarnar i bruk i trakten. Två av dessa, Herrekvarn och Boforsen, bildar en väl sammanhållen helhet med endast ett par hundra meters avstånd från varandra. Båda kvarnarna ingår i bondgårdar med bostadshus och ett flertal ekonomibyggnader. Den södra av kvarnarna, Boforsens kvarn, ligger lite avsides i slutet av en framfartsväg, medan Herrekvarn ligger där kommunikationsstråken möts och landsvägen via en bro passerar över Ösan. Förutom själva kvarnbyggnaderna och tillhörande gårdsbebyggelse omfattar kvarnmiljön även dammar och anläggningar för vattenföringar, vid Herrekvarn dessutom den slingrande grusvägen genom kvarnmiljön samt bron över Ösan. Herrekvarn var länge en centralpunkt i trakten, dels genom bron över Ösan, dels då en handelsbod var inrymd i gårdens manbyggnad. Kvarnbyggnaderna vid såväl Herrekvarn som Boforsen är uppförda under andra halvan av 1800-talet, men kvarnar har funnits tidigare på platserna varför det kan finnas äldre delar kvar i grund och stomme. Likaså har kvarnbyggnaderna byggts om och till flera gånger sedan 1800-talets mitt. I Herrekvarn finns inte själva kvarnutrustningen kvar, medan Boforsens kvarn har den maskinella utrustningen bevarad. Viktiga i miljön är de faluröda ekonomibyggnaderna som hör till gårdarna, där särskilt Boforsens ekonomibyggnader utmärker sig som fint bevarade. I Herrekvarn är dessutom den gamla manbyggnaden väl bevarad, och genomgick år 2013 en ambitiös restaurering. Bebyggelsestrukturen i området är väl bevarad sedan de nuvarande kvarnarna byggdes och genom kvarnbyggnadernas nära samband med sina respektive gårdar är kopplingen till det omgivande jordbrukslandskapet påtagligt. Övrig bebyggelse i området har till stor del sina rötter i de torp och backstugor, som uppfördes under 1800-talet. I något enstaka fall (Sörbylund 2:6) är denna bebyggelsekategori bevarad i ett någorlunda ursprungligt skick, men i de flesta fall har husen moderniserats, byggts om eller ersatts med nya hus. Byggnadsbeståndet i området har kompletterats med enstaka nya hus, bl.a. en villa nära Herrekvarns ladugård.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.