Stäng fönster Skövde kn, FLISTAD 3:18 M.FL. HOLMA

Beskrivning
Området ligger ett par km sydväst om Flistads kyrkby, alldeles vid gränsen mot grannsocknen Väring, och utgörs av fem f.d. soldat- och husartorp. Det utvalda området omfattar även fossil åkermark i Värings socken. Torpbebyggelsen ligger på en skogbevuxen, tydligt markerad ås. I öster öppnar sig det vidsträckta jordbrukslandskapet mot Flistads by. Mindre åkerytor breder ut sig även i västlig riktning, till viss del avskild från torpbebyggelsen genom den skog som växer på åsen. Ett par hundra meter åt väster breder ytterligare ett smalt skogsbälte ut sig i nord-sydlig riktning, därefter vidtar sjön Östen. Söder om åsen präglas landskapet av stora åkerytor i Värings socken, med inslag av fossil åkermark några hundra meter söder om torpbebyggelsen. Fossil åkermark och andra fornlämningar finns även i direkt anslutning till torpbebyggelsen, vilket tillsammans med stenmurar och odlingsrösen vittnar om äldre tiders brukande av jorden på de områden som höjer sig över de sanka maderna. Ett par hundra meter väster om bebyggelsen har en stenåldersboplats påträffats, som tillsammans med fynd av flera stenyxor förankrar området långt tillbaka i tiden. Torpen ligger utefter en smal grusväg med grässträng i mitten som går i nord-sydlig riktning, som i sin norra och södra del vinklar av mot byarna Flistad och Bankälla genom karaktäristiskt rätvinkliga brukningsvägar i laga skifteslandskapet. Torpens tomter avgränsas mot vägen genom stenmurar och staket med grindar. Det småskaliga kulturlandskapet i form av stenmurar, rösen och fossil åkermark kontrasteras av de vidsträckta åkrarna i söder och öster.

Av de ursprungliga fem torpen återstår samtliga, men de har i olika hög grad moderniserats och förändrats. Torpmiljön är småskalig och väl sammanhållen, och den ursprungliga karaktären är ännu tydlig. Soldattorpen uppfördes som enkelstugor med tillhörande ekonomibyggnader i form av en liten ladugård mm. På de tre nordligaste torpen är ladugårdarna fortfarande bevarade, vilket är viktigt för förståelsen av torplivet och förstärker områdets värde. Ravelstorp längst i söder är det torp som har den ursprungliga karaktären bäst bevarad. Bostadshuset på Gunnarstorp skiljer sig från övriga genom en tillbyggnad på framsidan, medan övriga fortfarande bevarar den ursprungliga karaktären med bostadshus i form av en liten enkelstuga. Bostadshusen på Sjöhaga, Holmängen och Ravelstorp är med sina glasverandor likartade, medan Sjöholmens bostadshus endast har försetts med ett litet skärmtak över entrén. Samtliga byggnader i området har faluröda träfasader, vilket bidrar till den sammanhållna karaktären. Däremot har flera av husen, såväl bostadshus som ekonomibyggnader försetts med plåttak. Bland de byggnader som ännu har sina tegeltak bevarade hör främst bostadshusen på Raveltorp och Sjöholmen samt ladugården på Sjöhaga. Trots vissa förändringar och moderna material är området fortfarande en väl sammanhållen enhet, där även de något mer förändrade byggnaderna smälter in i miljön på ett bra sätt. Även de fastigheter som inte uppmärksammas som enskilda objekt är därför viktiga att bevara (Gunnarstorp på Flistad 8:6 och Flistad 8:7, Holmängen på Flistad 6:10, Sjöhaga på Sjöhaga 1:1 samt Sjöholmen på Flistad 17:1). Med tegel som takmaterial och justering av fönster och andra detaljer skulle flera av byggnaderna återfå mycket av sin äldre karaktär. De f.d. soldat- och husartorpen fungerar numera som sommartorp. En stor del av Holma ligger inom naturreservat, endast Ravelstorp och Holmängen ligger utanför naturreservatets gräns.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.