Stäng fönster Skövde kn, HÖKABERG 1:5 M.FL. HÖKABERGS BY

Beskrivning
Kulturmiljön omfattar en del av odlingsbygden på kalkstensplatån på Sydbillingens sydsida. Den berör socknarna Rådene och Sjogerstad.
Gamla Skultorp-Stenstorpsvägen utgör den förenande länken för helhetsupplevelsen av den gamla odlingsbygd som omger vägens båda sidor. Sockengränsen Rådene-Sjogerstad gick fram till 1800-talets första del ett stycke öster om vägen, men följer nu vägens östsida. Sockengränsen upplevs visuellt i stenmurar som följer vägen. Kulturmiljöns avgränsning är främst satt i järnvägen i öster, Häggumsvägen i norr och fastighetsgräns mot Rådene i väster. Tydliga upplevelsemässiga avgränsningar finns främst längst i söder i form av skogsdungar och en nutida granplantering.
Som nämnts ovan karaktäriseras kulturmiljön av Hökabergs gamla byområde samt på vägens östsida även av Sjogerstads gamla inägor. På båda sidor om vägen finns ett till stora delar sammanhängande system av stenmurar som delar in odlingslandskapet, med huvudsakligt ursprung från 1840- och 50-talets laga skifte, kanske även med rötter i storskiftet 1793-1816. I dagens Skaraborg är det inte längre vanligt med stenmurar i ett sådant antal, frånsett på Nordbillingen. Att detta är bevarat här tillför kulturlandskapet särskilt höga värden.
Det är påtagligt att 1800-talets ”stenmurslandskap” överlagrar tydliga äldre agrara strukturer, vilket ger en särskild karaktär och tidsdimension åt odlingslandskapet. Den stora mängden gravar från brons- och järnålder ger odlingslandskapet en stark förhistorisk förankring. De utgörs till stor del av runda stensättningar, men även högar förekommer. Gravarna ligger ofta som åkerholmar i odlingsmarken eller som impediment i hagmark och är inte sällan upplevelsemässigt påtagliga inslag i kulturlandskapet. Fornlämningarna skyddas enligt Kulturmiljölagen (se nedan).
Inslag finns även av odlingsrösen, särskilt kring Hökaberg på vägens västra sida, där odlingslandskapets medeltida och förhistoriska ursprung är påtagligt kring byplatsen med de f.d. inägorna. Kring Hökaberg är även det stenmursindelade odlingslandskapet som mest välbevarat och har en utpräglad småskalighet i behåll. Även om åkermarken är påtaglig finns inslag av lövträddungar, solitärträd och enbevuxen hagmark. I lokalvägnätet finns även inslag av f.d. fägator.
På Hökabergs gamla bytomt ligger tre gårdar kvar vid byväg och f.d. tåplats med källa, Herrakällan. Dagens bebyggelse där är av mer blandad ålder och utformning. I övrigt domineras kulturmiljön helt av utskiftade gårdar som ligger enstaka eller i småklungor.
1800-talets skiftesprägel är mycket påtaglig på östsidan av vägen på de två byarnas gamla inägor som omvandlades i samband med laga skiftet. Längs landsvägen ligger gårdar som utflyttades från Sjogerstads by, belägna i en gles rad på långsmala, ofta stenmurskantade ägoskiften som sträcker sig i sammanhängande stråk längre upp över den småkulliga huvudsakligen uppodlade kalkstensplatån.
Gårdarnas bebyggelse kännetecknas överlag av en traditionell uppdelning i mangård och fägård med mestadels faluröda ekonomibyggnader. Gårdsbyggnaderna domineras av tidsperioden ca 1870-1950, i varierande utsträckning med moderniserade manbyggnader och en del senare tillkomna ekonomibyggnader. Inslag finns även av sentida villor på några gårdar. Sjogerstad 8:7 Backgården och Sjogerstad 6:13 har kulturhistoriskt värdefulla gårdsmiljöer och vid Hökaberg finns både en f.d. lanthandel (Sjogerstad 7:8) och en gårdssmedja (Hökaberg 1:5) med stora värden.

Ingår också i:
-Område av riksintresse för kulturmiljövård Sjogerstad-Rådene
-Arvidsgårdens smedja, Lönnebergs handel och Backgården är byggnadsobjekt i Carlquist, T. ”Kulturhistoriskt värdefulla miljöer och byggnadsobjekt i Skövde kommun”, 1988.