Stäng fönster Skövde kn, KLIA 9:4 M.FL. KLIA BY

Beskrivning
Klia by karaktäriseras av sitt läge på krönet av en markerad höjdrygg, som höjer sig något över det omgivande öppna landskapet och där ån Ösan gränsar i öster. Byns kärna finns fortfarande i de gamla gårdslägena, dels där tre av byns gårdar sedan länge legat och dels där Kliene gård ligger några hundra meter söderut. Från 1800-talets mitt har Kliene gård expanderat och dominerar sedan länge byn. De två byplatserna har delvis vuxit ihop genom bebyggelse uppförd decennierna kring sekelskiftet 1900, bl.a. ett skolhus. Ett par gårdar byggdes upp norr om bykärnan efter laga skifte på 1840-talet, och en km söder om byn byggdes gården Sörbylund upp. Än idag är bykärnan relativt tätt bebyggd med gårdar som Västergården och Mellomgården, och upplevs vid sidan av Kliene gård alltjämt som byns medelpunkt. Några bostäder för egendomslösa har inte byggts i byns centrala del, utan de har förlagts söderut mot Sörbylund och Herrekvarn. Utmärkande för Klia by är den sammanhållna bebyggelsestrukturen med gårdar i sina gamla lägen, samt det stora antalet välbevarade ekonomibyggnader i tegel, sten och trä med faluröda fasader och tegeltäckta tak. Den gamla vägsträckningen genom byn har förändrats under 1800-talet, och är karaktäristisk för laga skifteslandskapet. Klia by omges av ett vidsträckt, öppet odlingslandskap åt alla vädersträck. Byns gårdar utefter den uträtade bygatan präglas till stor del av 1800- och tidig 1900-talsbebyggelse. Trots att särskilt byns bostadshus genomgått moderniseringar och förändringar, verkar det stora antalet faluröda byggnader med tegeltak sammanhållande i miljön, och det är av stort värde är att även gårdarnas ekonomibyggnader bevarats till våra dagar. Byn kompletterades år 1893 med en småskolebyggnad, som visar på utvecklingen vid sekelskiftet 1900. Småskolan är bevarad, men är förlängd och ombyggd till bostadshus.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.