Stäng fönster Skövde kn, LILLA ALEBÄCKEN 2:1 LILLA ALEBÄCKEN

Beskrivning
Lilla Alebäcken ligger ca tre km sydost om Varola by, några hundra meter sydväst om vägen mellan Varola och Fridene. Området ligger i det sydöstra hörnet av Varola socken i Kåkindslättens randbygd. Granngården Stora Alebäcken ligger några hundra meter nordväst om Lilla Alebäcken, på andra sidan om en bäck. Lilla Alebäcken, som är ett aktivt jordbruk, ligger i skogsbrynet på en låg höjdrygg ovanför en bäckravin och flacka åkerfält. Huvudkaraktären i odlingslandskapet av idag bär det sena 1800-talets prägel, där skogspartier i öster omvandlats till åkermark. Av den ekonomiska kartan från 1877-82 framgår att uppodlingen av de breda lerslättpartierna i nordost till stor del redan då var genomförd. Ängspartierna var då begränsade till ett stråk längs bäcken. Överhuvud taget är mönstret från sent 1800-tal ungefär det samma även idag. Ett klart äldre inslag som återgår på gamla strukturer i odlingslandskapet är den steniga moränryggen med enbevuxen hagmark och inslag av lövträd, som finns närmast gårdsbebyggelsen. Här var betesmark och troligen små odlade partier runt 1880. Den närmast angränsande skogsmarken sydväst om gården består idag bl.a. av uppvuxen tall och björk, som tycks överlagra tidigare hävdade marker.

Dagens gårdsanläggning består av en separat mangård och en ekonomigård, som är samlad längs körvägen genom Alebäcken. Merparten av gårdsbebyggelsen är från 1800-talets senare del och 1900-talet. Gårdsmiljöns stora särprägel beror dock på att den äldre mangården bevarats i den nuvarande, med den gamla manbyggnaden, troligen från 1600-talet, och en av ursprungligen två flygelbyggnader i behåll. Den f.d. manbyggnaden är en långsträckt byggnad med två bostäder, en ålderdomlig hustyp som förr förekommit i Ätradalen, på Falbygden och på Kåkindslätten, men som mycket sällan bevarats till vår tid. Nuvarande manbyggnad uppfördes på 1880-talet, men är förändrad i sen tid. Den välhållna ekonomigården domineras av gråstensladugården från 1876, karaktäristisk för Varola socken. Övriga faluröda ekonomibyggnader är något yngre, från 1800-talets senare del och 1900-talet. Lilla Alebäcken är en väl sammanhållen och väl bibehållen agrar helhetsmiljö, där äldre och lite yngre strukturer i markanvändning, bebyggelsemönster och byggnadsskick samverkar i en mycket fin helhet.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.