Stäng fönster Skövde kn, LILLA DAGSTORP 2:7 M.FL. LILLA DAGSTORP

Beskrivning
Lilla Dagstorp i den sydöstra delen av Locketorps socken omges av sammanhängande skogsområden och vidsträckta mossmarker, även om landskapet öppnar sig mot Locketorps kyrkby i nordväst med stora uppodlade områden. Lilla Dagstorp genomkorsas av en slingrande grusväg från Locketorp i nordväst mot Stora Dagstorp i sydost, och längs med vägen ligger tre små gårdsanläggningar i en öppning i den omgivande skogen. De två södra gårdarna har bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär, medan den norra gården förändrats mer. Båda gårdarna är goda exempel på småbruk från 1800-talet, där den västra gården har sitt ursprung i en f.d. backstuga. Den östra av gårdarna ger ett mer ålderdomligt utseende och bostadshuset kan vara samtida med tiden för enskiftet i byn, d.v.s. från 1820-talet. Till gårdarna hör utöver bostadshusen vardera en ladugård och några mindre ekonomibyggnader, om än till viss del på andra fastigheter än bostadshusen idag. Gårdarna avgränsas från vägen genom stenmurar. I områdets västra del förekommer blockrik f.d. hagmark som delvis blivit bevuxen med sly och större träd. Öster om vägen genom Lilla Dagstorp finns ett sammanhängande hagmarksparti, delvis bevuxet med enar men fortfarande öppet till sin karaktär. Delar av marken har tidigare varit åker, eftersom det finns odlingsrösen bevarade. De två gårdarnas byggnader ger med sina faluröda fasader och flera tegeltäckta tak ett välbevarat intryck, och är överlag väl underhållna. Kulturmiljön är koncentrerad till ett litet område, och är ett av kommunens bästa exempel på småbruksmiljö i skogsbygd.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.