Stäng fönster Skövde kn, LILLA VÄRING 1:23 M.FL. LILLA VÄRINGSTORPEN

Beskrivning
Området ligger ungefär en km öster om Värings tätort, på var sida om den slingrande grusvägen mellan Lilla Väring och Assmundtorp. Bebyggelsen utgörs av f.d. torp, soldattorp och backstugor, kompletterat med yngre bostadshus från tidigt 1900-tal och framåt. Gemensamt för såväl de äldre som de yngre byggnaderna är de faluröda fasaderna och de många tegeltäckta taken. De flesta husen ligger nära vägen mellan Lilla Väring och Assmundtorp, en väg som har haft samma sträckning i åtminstone 200 år. Mot väster öppnar sig jordbrukslandskapet mot Värings tätort, medan skogen i olika hög grad ramar in bebyggelsen åt övriga väderstreck särskilt åt nordost och i söder. Skogen utgörs huvudsakligen av lövträd, med inslag av tall och gran. Norra delen av området har uppmärksammats i lövskogsinventeringen i Västra Götalands län och hela området ligger inom en yta som utpekats som regionalt värdefullt odlingslandskap. Kulturlandskapet är småskaligt och varierat, med bl.a. stenmurar. Det småskaliga kulturlandskapet skiljer sig från de vidsträckta åkrarna mot Värings tätort i väster.

Av de ursprungliga torpen och backstugorna återstår idag ungefär ett halvt dussin, möjligen något fler. Husen uppfördes troligen som enkelstugor, som i de flesta fall byggts till i olika hög grad. Bland de vanligare tillbyggnaderna hör utbyggda kök på bostadshusens baksidor. I områdets norra del återstår längre inget bostadshus som bevarat sin ursprungliga karaktär. Av äldre kartmaterial att döma verkar torpen och flera av backstugorna ha haft tillhörande ekonomibyggnader. I den mån mindre ladugårdar och andra ekonomibyggnader finns kvar idag, som t.ex. vid Brobacken och Stenbäcken, ökar de förståelsen för torparlivets villkor och förstärker därmed det kulturhistoriska värdet. Inget av torpen bevarar helt och hållet den ursprungliga karaktären, men helhetsintrycket är alltjämt en tät och sammanhållen, småskalig bebyggelse med rötter i torp och backstugor. Bebyggelsestrukturen och flera av byggnaderna ännu är någorlunda väl bibehållna, även om de på detaljnivå förändrats. Till de bäst bevarade husen hör byggnaderna på fastigheterna Lilla Väring 1:2, Lilla Väring 1:23, Lilla Väring 2:9, Lilla Väring 2:18, Lilla Väring 22:1, Lilla Väring 27:1 och Stora Väring 4:9. Av dessa hus är byggnaden på Lilla Väring 2:18, Bostorp, det mest välbevarade, men samtidigt yngre än övriga och har inte fungerat som torp eller backstuga. Bland de hus som har rötter i torp och backstugor är bostadshuset på Lilla Väring 1:23, Brobacken, det mest välbevarade, även om det skett en modernisering av huset under senare tid. Övriga torp och backstugor har förändrats i olika hög grad, men är viktiga som delar i kulturmiljön. Viktigt för kulturmiljön är även det småskaliga kulturlandskapet med stenmurar, åkerholmar och fornlämningar. Likaså är den slingrande
grusvägen karaktärsskapande och värdefull i miljön, särskilt de partier i norr som kantas av stenmurar. Utöver de torp och backstugor som bevarats till våra dagar finns ett stort antal husgrunder bevarade i området, vilka förtjänstfullt markerats i landskapet av hembygdsföreningen. Utöver lämningar från bostadshus för obesuttna i byn är även lämningarna efter en vädersåg markerad i områdets norra del.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.
Väring i ord och bild, från slutet av 1800-talet och fram till våra dagar, 1995.
Området ligger inom ett större område av riksintresse för kulturmiljövården