Stäng fönster Skövde kn, LJUNGHEM 10:25 M.FL. LJUNGHEM

Beskrivning
Kulturmiljön består dels av ödekyrkogården och ett f.d. ålderdomshem på en förhöjning ovanför ån Ösan, dels av Ljunghems gård med anslutande allé kring landsvägen mot Vreten. I kulturmiljön innefattas Ljunghems gamla bytomt i den omfattning den hade fram till laga skifte 1860. Ösan markerar gräns för kulturmiljön i öster. Denna del av bygden kring Ösans dalgång utgörs av relativt flack slättbygd. Ljunghems by har legat på en svag förhöjning med kyrkan belägen på högsta punkten, närmast ovanför ån. Kring ödekyrkogården bevarar kulturlandskapet fortfarande äldre mönster från den gamla byn. Närmast norr om kyrkplatsen finns ett våtmarksparti som motsvarar en av Ösans gamla förgreningar, kring vilken den gamla byns äng bredde ut sig, låglänt och sank, liksom längs åns huvudfåra. Norr därom finns öppna, småskaliga och enbevuxna hagmarkspartier i mer småkuperad terräng som troligen inkluderar såväl gammal torräng, byns gamla beteshagar som var särhägnade på ängen, samt kanten av de f.d. åkergärdena. Detta parti av kulturlandskapet utgör en hel och sammanhållen enhet inom den större kulturmiljön, jämte den medeltida ödekyrkogården och det f.d. ålderdomshemmet vid platsen för fattigstugan på den f.d. bytån. Där finns en stark kontinuitet och återkoppling till den gamla byn.

Ödekyrkogården ovanför Ösan är en av de mest ålderdomliga och stämningsfulla gamla kyrkplatserna i Skaraborg. Bogårdsmur och trädkrans av högvuxna lövträd ramar in kyrkplatsen, där en ruinkulle och en minnessten markerar platsen för den 1871 rivna 1100-talskyrkan. Peringskiöld avbildade på 1670-talet kyrkan som var en romansk tidigmedeltida anläggning utan torn, med långhus och ett lägre, smalare, rakt avslutat kor i öster. En ramgrav från 1800-talet samt nötta resta stenar och en liggande häll, samtliga med karaktär av sent 1600- eller tidigt 1700-tal, är gamla synliga gravvårdar. En av stenarna skall ha rests i tidigt 1700-tal som vård över flera pestoffer. Det faluröda f.d. ålderdomshemmet har en välbevarad 1920-talskaraktär.

Mellan kyrkplatsen och Ljunghems gård har landskapet numera vuxit igen med skogsdungar. Av byvägen som gick däremellan är spåren inte helt tydliga i vegetationen. Västerut från kyrkplatsen mot landsvägen är idag en flack och gräsbevuxen stor yta, till stor del motsvarande en stor f.d. samfälld beteshage i kanten av tån i den gamla byn. En rejäl stenmur löper i skogskant i sydväst och är en värdefull återstod av laga skiftets kulturlandskap. Ljunghems gård (Ljunghem 10:25 och 11:6) är en stor anlagd gårdsanläggning som haft herrgårdskaraktär. Dess dignitet markeras i landskapet bl.a. av den högvuxna allé av lövträd som går norrut mot det större godset Vreten i Edåsa socken. Ljunghems gård har utgjorts av en mangård med trädgård och stor park kring huvudbyggnaden samt med en stor ekonomianläggning och flera arbetarbostäder placerade väster om landsvägen. Idag är det, frånsett den stora, lövträdsbevuxna parken, främst ekonomigården (Ljunghem 10:25) som ger uttryck för Ljunghems herrgårdskaraktär. Omedelbart söder om herrgården finns fornlämningar från järnåldern, bl.a. en domarring som avtecknar sig tydligt söder om ekonomigården.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.