Stäng fönster Skövde kn, LORINGA 7:9 M.FL. LORINGA BY

Beskrivning
Loringa by ligger i utkanten av Sydbillingens östsluttning drygt en km söder om Skulturps tätort, vid ett gammalt vägskäl där vägar från bl.a. Skövde, Sjogerstad och Klagstorps möts. Vägarna har gamla anor och sträckningarna kan spåras så långt tillbaka i tiden som det finns kartmaterial bevarat. Byn ligger i ett öppet och relativt storskaligt odlingslandskap, som till mycket stotr del ingår i Loringa egendoms marker. Åkerytorna omges av lövskog, bl.a. Loringaskogens naturreservat i väster. Även inne i byns centrala del finns sammanhängande område med lövträd, som uppmärksammats i länsstyrelsens lövskogsinventering. Mot sydost avgränsas byn sedan några år av den nya dragningen av väg 26/46 mellan Skövde och Falköping/Tidaholm. Byns kärna utgörs av ett fåtal gårdar, där Loringa egendom med sina stora ekonomibyggnader dominerar. Dessutom finns i bykärnan bl.a. Sofiedal, som under 1900-talet inrymt pensionat, samt den f.d. komministerbostället Lunnagården med sin ålderdomliga manbyggnad i byns östra del. Gårdarna ligger tätt samlade vid vägskälet, vilket ger byn en väl sammanhållen karaktär. Byns bebyggelse präglas främst av sent 1800- och tidigt 1900-tal, där Lunnagårdens manbyggnad utmärker sig genom sin höga ålder. I väster har under senare år några stora, moderna ekonomibyggnader uppförts längs med vägen mot Sjogerstad. Den raka vägen mot Sjogerstad har gamla anor och kantas av en björkallé.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.