Stäng fönster Skövde kn, MÅRUM 2:30 M.FL. MÅRUM-OLOFSTORP

Beskrivning
Mårums by och gårdarna vid Olofstorp ligger på en ås i socknens östra del. Området utgörs i norr av den lilla radbyn Mårum, vars bebyggelse ligger samlad norr och söder om landsvägen mellan Horn och Frösve i väster och Locketorp i öster. På åsens krön löper en mindre grusväg i nord-sydlig riktning, så att det bildas ett vägskäl mitt i byn. Den nord-sydliga grusvägen binder samman Mårums by med områdets södra del, vilken utgörs av gårdar och annan bebyggelse vid Olofstorp. Mellan de två bebyggelsesamlingarna Mårums by och Olofstorp finns grusåsens centrala del, en stenig höjd delvis bevuxet med tallar och enbuskar, men även lövträd. Denna del av åsen karaktäriseras av ett småskaligt, äldre kulturlandskap med inslag av rösen, stenmurar och fornåkrar. Förhistoriska stensättningar vittnar om platsens långa historiska kontinuitet.

Åsen som Mårums by och Olofstorp ligger på höjer sig över det omgivande, öppna odlingslandskapet, och redan på avstånd upplevs Mårums by som tät och väl avgränsad. Bebyggelsen vid Olofstorp döljs till stor del däremot på håll av åsens vegetation. Området karaktäriseras av den väl sammanhållna bebyggelsen i Mårums radby, ett ålderdomligt kulturlandskap, bebyggelsen vid Olofstorp samt den slingrande och delvis stenmurskantade grusvägen som binder samman Mårum och Olofstorp. Stenmurarna bidrar i hög grad till områdets karaktär, och utöver längs delar av vägen förekommer stenmurar i kulturlandskapet på åsen, mellan gårdar och i något fall runt en fastighet. Av gårdarna i Mårum är Nolgården den som har det bäst bevarade byggnadsbeståndet. Storegårdens manbyggnad är något moderniserad, medan gårdens övriga byggnader bevarat mycket av ursprunglig karaktär. På Storegården står bl.a. byns timrade spruthus, alldeles intill landsvägen. Vid Storegården kantas bygatan av stenmurar på båda sidor. På byns övriga gårdar återfinns enstaka byggnader med ålderdomlig karaktär, medan bebyggelsen i övrigt är mindre intressant. Bebyggelsen vid Olofstorp har under den senaste 25-årsperioden tyvärr genomgått moderniseringar och ombyggnader av sådan omfattning att byggnaderna förlorat en del av det kulturhistoriska värde de hade i slutet av 1980-talet. Skolhuset på fastigheten Horns Olofstorp 1:11 är visserligen värdefullt som exempel på en byggnad uppförd för allmänt ändamål, men utseendet har förvanskats något genom ombyggnader och moderna material. Likaså har den ålderdomliga manbyggnaden på fastigheten Horns Olofstorp 1:17 byggts till med en stor tillbyggnad vid östra gaveln och gårdens ålderdomliga ladugård rivits. Området vid Olofstorp har emellertid alltjämt ett högt kulturhistoriskt värde, till stor del tack vare det värdefulla kulturlandskapet.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.