Stäng fönster Skövde kn, KYRKETORPS GAMLA KYRKA 1:1

Beskrivning
Norra Kyrketorps socken i Kåkinds härad ligger omedelbart söder om Skövde stad, delvis på Billingens branta östsluttning. Större delen av socknen utgörs av skogstäckta moränavlagringar med inslag av åkerjord. Jordbruksmarken i öster har sedan 1940-talet till mycket stor del tagits i anspråk för ett militärt övningsfält, så även området i den gamla medeltidskyrkans omedelbara närhet. Norra Kyrketorps gamla kyrka och den gamla bytomten, som är allt som återstår av Kyrketorps by ovan mark, ligger strax nordost om Skultorps tätort. Kyrkan ligger på en markerad höjdrygg, som tillsammans med kyrkogården omgärdas av en stenmur. På kyrkogården finns flera gravvårdar på den södra och västra delen, ett par av dem med järnstaket. Kyrkplatsens närmaste omgivning utgörs av den gamla bytomten i norr och f.d. ängs- och hagmark med öppen gräsbevuxen mark och en mängd olika sorters lövträd. Området närmast söder, öster och norr om kyrkplatsen skyddas som Natura 2000-område. I väster vidtar byns gamla åkergärden, som numera liksom övriga marker är bevuxna med högt gräs. Genom området löper den gamla byvägen i nord-sydlig riktning, och på avstånd genomkorsas området av körvägar för stridsfordon.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.