Stäng fönster Skövde kn, VÄRSÅS-ESBJÖRNTORP 1:24 M.FL. NYBO

Beskrivning
Nybo är en liten tätort (ca 80 inv. år 2010) ett par km norr om Värsås tätort. Samhället är lokaliserat vid vägskälet mot Ormebacken strax norr om gården Esbjörnstorp, och har sitt ursprung i Nybo Möbelindustri, grundat 1938/1945 av Hans W Säll. Samhällets bostadsbebyggelse ligger längs den nord-sydliga Nybovägen. Industribyggnaderna ligger vid vägskälet mot Ormebacken och utgör tillsammans med den närmaste bostadsbebyggelsen samhällets kärnområde.

Möbelindustrin utgörs av en byggnad i två våningar vid vägskälet mitt i samhället. Till tvåvåningsbyggnaden är en långsträckt industribyggnad i ett plan vidbyggd längs med vägen mot Ormebacken. Tvåvåningsbyggnaden har bl.a. inrymt kontor, medan den långsträckta envåningsbyggnaden inrymt möbelindustrins produktionslokaler. Båda byggnaderna har putsade fasader och plåttak. Söder om den långsträckta byggnaden finns rester efter en delvis raserad byggnad, där bl.a. två tegelskorstenar återstår. Ytterligare strax söderut ligger en industribyggnad med tegelfasader i ett plan under plåttak, ursprungligen uppförd 1965 som tapetserarverkstad och lokal för tillverkning av småhus. Västerut, längs vägen mot Ormebacken, ligger sågverket och tillhörande torkhus med trä- resp. plåtfasader. Dessa delar förefaller idag, utöver som sågverk, delvis användas av jordbruksföretag med uppställda fordon och maskiner mm. Industrilokalerna förefaller vara relativt oförändrade från de olika tider de uppförts, med undantag för de raserade delarna och att de putsade industribyggnadernas ursprungligen ljusa kulör ersatts med ett par olika bruna kulörer. Området ger trots det en god bild av verksamhetens utveckling.

Kring vägskälet byggdes i mitten av 1940-talet tre flerbostadshus i 2 ½ våning, varav två öster om Nybovägen. Dessa två flerbostadshus är putsade i ljusgul kulör och är med undantag för några mindre förändringar relativt välbevarade. Det tredje flerbostadshuset ligger väster om Nybovägen, och är mer förändrat genom tilläggsisolering, nya fasad- och takmaterial mm. Närmast söder om de tre flerfamiljshusen ligger två putsade enfamiljsvillor, varav villan öster om Nybovägen utgör ett av de första bostadshusen i Nybo, uppfört redan 1938, men senare påbyggd med en våning (Värsås-Esbjörntorp 1:15). På denna sida om Nybovägen ligger även torpet Aspelund, där Hans W Säll växte upp. På motsatta sidan om Nybovägen ligger en välbevarad villa med putsade fasader från 1950.

I anslutning till industriområdet finns en branddamm, som sommartid används som simbassäng. Bassängen är inhägnad med ett trådstaket och där finns informationstavlor om ”Nybobadet” och samhällets grundare Hans W Säll. Nybobadet sköts av Nybo samhällsförening, som bildades 1957. Alldeles söder om bassängen finns en parkeringsplats och ett grönområde med lekplats och fotbollsplan. Söder om bassäng, lekplats och grönområde vidtar ett område med enstaka villor
från 1950- och 60-talen, medan flertalet är byggda på 1970-talet. Villaområdet vid Källängsvägen söder om möbelindustrin präglas till stor del av tidstypiska villor med fasader av vit kalksandsten (”mexi”) och tak täckta av mörka cementpannor. Villaområdet utgör en välbevarad helhet, men ingen villa uppmärksammas som enstaka objekt. I norra delen av samhället har några småhus uppförda under 1980- och 90-talen. Dessutom finns äldre hus, i olika hög grad ombyggda utefter Nybovägen samt enstaka yngre villor utefter vägen mot Ormebacken.

Ingår också i:
Värsås hembygdsförening, Värsås förr och nu, 2012