Stäng fönster Skövde kn, SKOGATORP 5:2 M.FL. SKOGATORP

Beskrivning
Skogatorp är beläget på en rygg ovanför en bäckfåra i Klyftamons skogsbygd strax öster om sjön Vristulven. Omgivande kulturlandskap är delvis igenväxande och skogen har kommit ganska nära bybebyggelsen.
Från ett lokalvägskäl mot Dyrenäs i byns norra del löper den lilla körvägen rakt söderut längs ryggen. Två små f.d. gårdar ligger kring vägskälet i norr, ner längs byvägen ligger fem gårdar i en tät klunga. Längst i söder ligger ursprungsgården 5:11, i anslutning till där bäcken korsar vägen samt till några äldre f.d. små vägskäl.
Bebyggelsen präglas av en stor enhetlighet i den genuina lilla byvägen med grässträng i mitten, det samlade bebyggelsemönstret, byggnadernas ålder, utformning, den faluröda färgen frånsett några ålderdomliga endast grånade timmerladugårdar. Vällagda kallmurade stenmurar inramar tomterna mot bygatan samt avgränsar mangårdarna sinsemellan. Med något enstaka undantag har byvägen skilt mangården i väster från fägården i öster så att gårdarnas ladugårdar stått på vägens östra sida. Högvuxna lövträd står både som vårdträd på mangården och längs stenmuren mot byvägen. På en del gårdar vetter fortfarande trägrindar in mot mangården från byvägen.
Fortfarande är byns f.d. inägor med tidigare åker och äng samt mindre hagmarkspartier från 1800-talet urskiljbara, främst i öster men även i väster. Agrarhistoriskt sett finns mycket av det småskaliga odlingslandskapets äldre strukturer i behåll även om det delvis numera täcks av gräsmark eller är sly- eller skogsbevuxet. Smååkrar syns som avröjda ytor särskilt i öster och såväl stengärdesgårdar som odlingsrösen finns i markerna kring bybebyggelsen. Även bäcken är en väsentlig del i kulturmiljön. Åkerbrukets betydelse på Klyftamon har varit begränsat jämfört med djurhållningens och de skogsbaserade näringarnas stora betydelse. Lokalvägnätet kan fortfarande uppfattas i stora drag. Både från byns mitt och nere i höjd med 5:11 löper en stenmurskantad f.d. fägata österut.
De små bostadshusen är överlag varianter på temat enkelstuga med sidokammare i en våning. Frånsett den äldre 5:11 bör de flesta utom det något senare 5:5 ha tillkommit 1862 eller strax därefter. Den lilla manbyggnaden på 5:11 skulle kunna härstamma från 1800-talets förra del eller tidigare men har blivit ombyggd och något förhöjd på ca 1860-talet.
Samtliga bostadshus har fasad av faluröd locklistpanel, vitmålade sexspröjsade tvåluftsfönster och
dominerande är tegeltäckta sadeltak. Flera ingångar har enkla pardörrar från ca sent 1800-tal--1900-talets början, några har vitmålade små öppna förstukvistar med snickerier från 1900-talets början. Några hus har moderniserats på senare år, men flera är fortfarande ursprungliga exteriört och har intakt volym. Flertalet mangårdar består endast av bostadshus och jordkällare, endast några har en bod eller annat litet uthus.
Förr hade varje gård sin ladugård vid byvägen, idag återstår två ålderdomliga grånade knuttimrade ladugårdar från ca 1860-talet på 5:8 och 5:9. På 5:11 finns en faluröd ladugård från ca 1900 vid byvägen. Längst i norr har 5:2 och 5:12 två delvis timrade ladugårdar samt ett f.d. fähus från ca sent 1800-tal-1900 vid vägskälet. I centralt läge vid vägskälet står även en överbyggd stenkällare under tegeltäckt sadeltak på 5:12. Ladugårdarna och stenkällaren ger mycket stark karaktär åt byvägen och är direkt betydelsefulla för upplevelsen av Skogatorps idag sällsynta särart som skogsbygdsby. Särskilt värdefulla byggnadsobjekt inom den större kulturmiljön är Skogatorp 5:2 (ekonomibyggnaderna), Skogatorp 5:8 Bröderna Anderssons, Skogatorp 5:9, Skogatorp 5:11 och Skogatorp 5:12.
Idag har några av de f.d. gårdarnas bebyggelse ett översynsbehov ur kulturmiljösynpunkt.

Ingår också i:
Område 6. Skogatorp.i Carlquist, T. 1988. ”Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun”.