Stäng fönster Skövde kn, STAVERSÄTER 1:1 STAVERSÄTER

Beskrivning
Staversäter ligger ca två km sydost om Lerdala tätort, men nås via en liten grusväg från landsvägen mellan Berg och Öglunda i Skara kommun. Området utgörs av ett s.k. kamelandskap format av inlandsisen med en uppodlad höjdrygg som bryts genom mindre sänkor och dalar. I sydost ligger gårdarna Stora och Lilla Höjen och i nordost Karstorp. Staversäter ligger inom naturreservatet Lycke - Lille Höjen, det nordligaste av sex reservat i Vallebygden, och kännetecknas av ett kraftigt kuperat odlingslandskap. Reservatet domineras av ett mosaikartat, delvis ålderdomligt kulturlandskap med åkrar, betesmarker och lövskogar. I delar av området växer även granskog. Kulturlandskapet har formats genom långvarig hävd, bl.a. genom ängsslåtter och hamling av lövträd. Andra spår i odlingslandskapet är stenmurar och odlingsrösen. Staversäter ligger på sluttningen till en sänka mellan två höjdryggar, så att gårdsbebyggelsen ligger något högre än den närmast omgivande marken. Gårdstomten omges åt alla väderstreck, utom mot väster, av åkerytor där man numera mest odlar djurfoder. Väster om gårdens kärnområde finns emellertid ett område med fossil åker och odlingsrösen, vilket indikerar att även denna del tidigare utgjort odlingsmark. Gården med tillhörande marker ger genom den traditionella hävden ett ålderdomligt intryck. Av den ekonomiska kartan från 1877-82 framgår att uppodlingen av sluttningen mot höjdryggen i öster till stor del redan då var genomförd. Överhuvud taget är mönstret från sent 1800-tal ungefär det samma även idag. Ett klart äldre inslag som återgår på gamla strukturer i odlingslandskapet är höjdryggen i väster med spår av äldre ängs- och hagmark med inslag av ek, hassel och andra lövträd, samt en och annan enbuske. Den närmast angränsande skogsmarken sydväst om gården består idag såväl lövträd som gran. Staversäters gårdsanläggning består av manbyggnad, en timrad ladugård och några mindre ekonomibyggnader, samtliga från sekelskiftet 1900 och faluröda. Gården är en väl sammanhållen och väl bibehållen agrar helhetsmiljö, där äldre strukturer i markanvändning, bebyggelsemönster och byggnadsskick samverkar i en mycket fin helhet.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.
Staversäter ligger inom naturreservatet Lycke – Lille Höjen.
Staversäter ligger inom Natura 2000-område.