Stäng fönster Skövde kn, RÄVSHULT 1:1 M.FL. STOCKERHULT OCH RÄVSHULT

Beskrivning
Kulturmiljön omfattar det skogsnära randbygdslandskapet kring Rävshult och en av de angränsande Stockerhultsgårdarna i Sventorps socken i kommunens östra del. Gårdarna binds samman av den lilla landsväg som från gamla Hjo-Skövdevägen i söder ringlar norrut genom den småkuperade randbygden upp mot Stöpaskogen och Dagstorp.
Hela kulturmiljön på de stenbunda blockrika ryggarna karaktäriseras av ett välbevarat småskaligt kulturlandskap som har stark historisk förankring både i 1700- och 1800-talets odlingslandskap. Det lilla Stockerhult 1:27 härstammar troligen från början av 1800-talet. Här omges småbruksbebyggelsen idag dels av betad enbevuxen hagmark i backarna, dels av småskalig åkermark i öster. Stockerhult (Sventorps-Stockerhult 1:27) har till stor del en mycket ålderdomlig småskalig gårdsbebyggelse med f.d. fähus och manbyggnad från 1800-talets första del. Ekonomibyggnaderna är från ca 1900. Små odlingsrösen i de backiga lövträdsbevuxna hagmarker som finns sydväst om gården vittnar sannolikt om de smååkrar som fortfarande fanns här vid 1800-talets början. Mellan Stockerhult och Rävshult går en trolig f.d. fägata genom hagmarken mot skogen i nordväst.
Den ursprungliga gården Stockerhult, med rötter åtminstone i 1500-talet, belägen längre åt sydväst, har idag mer blandad bebyggelse och ligger utanför den aktuella kulturmiljön. Norr om gården finns dock ett småskaligt odlingslandskap som anknyter till kulturmiljön i övrigt. Här finns bl.a. ett litet fornlämningsområde med fossil åkermark, omfattande fem parallellryggade åkrar (Raä Sventorp 52).
På nästa större rygg i norr ligger Rävshult (Rävshult 1:1 och 1:2) som är en lite större gårdsenhet med en samlad gårdsbebyggelse från 1800-talets senare del och 1900-talets första del. Bebyggelsen har i stort fortfarande en äldre karaktär, i god samklang med omgivande kulturlandskap. Gården omges av ett välhållet småskaligt kulturlandskap med framför allt betade enbevuxna hagmarker och lövträdsbackar samt mindre odlingspartier. Inslag av stengärdesgårdar samt flera odlingsrösen vittnar om tidigare odling. Björkbackarna kring gården finns omnämnda i 1740-talets beskrivning av Rävshults äng. Enbackar med gott om odlingsrösen finns exempelvis på den gamla åkermarken på Rävshults gamla Södergärde. Även inslaget av ädellövträd som solitärer eller små trädgrupper är påtagligt kring både Rävshult och Stockerhult. Ett litet område med fossil åkermark i form av röjningsrösen finns SO om Rävshult (Raä Sventorp 110).

Ingår också i:
Stockerhult är uppmärksammat som byggnadsobjekt i Carlquist, T., ”Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun”. 1988.