Stäng fönster Skövde kn, STORA BJÖRSTORP 1:13 M.FL. STORA BJÖRSTORP

Beskrivning
Stora Björstorp ligger i ett karaktäristiskt äldre byläge på Kåkindsslätten, belägen på en markerad rygg över angränsande slättpartier med öppen jordbruksmark. Gamla byläget med gårdarna på moränhöjden öster om landsvägen har idag en delvis förändrad bebyggelse.
Den ursprungliga vägdragningen Skövde-Hjo rätades under 1900-talet och vägslingan förbi Stora Björstorp hamnade vid sidan av. Vägen är lite rätad och breddad och anpassad efter motortrafikens behov på 1960-talet, men är fortfarande kurvig och traditionellt följsam i landskapet. Här och var kantas vägen av numera enkelsidiga stenmurar.
Den aktuella kulturmiljön omfattar endast ett område kring den f.d. bytån med bygdecentrum vid gamla vägdragningen Skövde-Hjo. Genom bebyggelsens karaktär och placering samt förhållandet till gamla landsvägen är dess prägel av gammal bytå och fortsatt knutpunkt i bygden från sent 1800-tidigt 1900-tal väl bibehållen. Särskilt karaktärsbärande byggnader är en kvarliggande tåstuga från ca 1800 samt skolhus och missionshus från sent 1800-tal. Några gårdar som flyttades ut efter laga skiftet på 1860-talet ger också stark karaktär framför allt den välbevarade Montörsgården (se nedan).
Karaktäristiskt är att det sena 1800-talets centrala byggnader i socknen såsom skolhus och missionshus placerades på den f.d. bytån. Väster om vägskälet mot Stora Björstorp ligger det exteriört välbevarade missionshuset från 1878, byggt i kalkbruksgjutning och vitputsat (Stora Björstorp 1:20). I närheten ligger det ståtliga f.d. skolhuset från 1889 som, likt Varola folkskola, är byggt i tegel (Stora Björstorp 1:13/1:19). Ett bostadshus i funkisstil från ca 1930-1940-tal men senare renoverat, ligger intill det f.d. skolhuset som numera är bygdegård.
En faluröd utpräglat småskalig bebyggelse dominerar i övrigt området. På den f.d. bytån i ursprungligt typiskt läge nära landsvägen ligger den ålderdomliga Krestins stuga (Stora Björstorp 1:21) som är en f.d. backstuga, troligen från 1800-talets början. I nära anslutning ligger småbruksbebyggelse från ca 1900 på Hulängen (Stora Björstorp 2:3). Från 1860-talet är den mycket välbevarade lilla Montörsgården (Stora Björstorp 1:28), som trots sitt 1900-talsnamn flyttades ut från Stora Björstorps by vid 1860-talets laga skifte. Den enhetliga lilla gårdsmiljön är numera hembygdsgård. Ytterligare några utflyttade gårdar eller småbruk ligger inom området. Stora Björstorp 1:25 har en välbevarad helhetskaraktär från ca 1880-1920.

Ingår också i:
Skolhuset, missionhuset, Krestins stuga och Montörsgården ingår som enstaka byggnadsobjekt i Carlquist, T. ” Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun”, 1988.