Stäng fönster Skövde kn, SVÄNASKOGEN 1:17 M.FL. SVÄNASKOGEN

Beskrivning
Svänaskogen ligger i den nordvästra delen av Värsås socken, några hundra meter norr om väg 194 mellan Skövde och Hjo och ca 1,5 km söder om gränsen mot Sventorps socken. Bebyggelsen omfattar två gårdar, Svänaskogen 1:16 och Svänaskogen 1:17, på var sida om en liten grusväg. Gårdsbebyggelsen omges av ett vidsträckt odlingslandskap, med stora öppna åkerytor. De stora åkerytorna genombryts emellertid av äldre landskapselement, såsom stenmurar, åkerholmar med odlingsrösen samt alléer, vilket bidrar till att ge området en ålderdomlig prägel. Åkerholmar och odlingsrösen förekommer främst i områdets norra halva. Stenmurar finns i anslutning till ett par vägar i området, dels vid en smal brukningsväg (som tidigare även kan ha varit ett fädrev mot skogen i norr) som leder från gårdarna mot norr, dels kantas föregångaren till nuvarande väg 194 som skär rakt genom området av stenmurar, som i sin södra del är dubbelsidig. Den tydligaste lövträdsallén utgör av en allé med lönnar, som från söder leder fram till den västra gårdens (Svänaskogen 1:17) mangård. Det finns även en kort, enkelsidig allé längs brukningsvägen mot norr. I områdets centrala del ligger de två mangårdarna, medan ekonomibyggnaderna ligger omedelbart söder och norr om boningshusen. Jordbruket upplevs fortfarande som aktivt och levande i området, bl.a. tack vare att den västra gårdens relativt moderna ladugård fortfarande används då den avstyckats tillsammans med jordbruksmarken. I byn finns ännu flera byggnader av mycket hög ålder bevarade, främst manbyggnaden med sina två flygelbyggnader på den västra av gårdarna (Svänaskogen 1:17) från 1819, men även de två något yngre bostadshusen på den östra gården (Svänaskogen 1:16). Tillsammans med gårdarnas ekonomibyggnader från 1900-talet utgör de två gårdarnas bebyggelse en väl sammanhållen helhet. Utöver den äldre bebyggelsen i kärnområdet finns det några fastigheter med ursprung i äldre bebyggelse för obesuttna, liksom någon ny villa från 1900-talets mitt.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.