Stäng fönster Skövde kn, VALLBY 1:42 M.FL. VALLBY

Beskrivning
Vallby är beläget i Vadsboslättens södra utkant och karaktäriseras av öppen jordbruksbygd mellan slättsjön Östen i väster och skogstrakten på Stöpaskogen i söder och öster. Byn ligger ca en km söder om Götlunda kyrkby, mellan västra stambanan och väg 200. Vägen är sedan länge uträtad där den passerar Vallby, men den gamla sträckningen genom byn finns kvar som en slingrande grusväg mot Götlunda i norr. Söderut har vägen mer karaktär av gångväg eller markväg, och korsar efter några hundra meter väg 200, och ansluter till vägen mot Greby. Denna vägsträckning utgör lämningar efter ett gammalt färdstråk mellan Västergötland och Närke. Vallby består idag av flera gårdar och småställen som ligger längs en höjdsträckning. I det gamla byläget i väster ligger två gårdar kvar, medan de utflyttade gårdarna ligger öster om dessa. Det småskaliga kulturlandskapet överlagrar agrarhistoriska strukturer från såväl före som efter skiftenas tid, vilket ger Vallby stora kulturhistoriska värden. Utöver ett stort antal fornlämningar, t.ex gravfältet vid Jämmerkullen och Skövdes enda runsten i södra delen av området, finns lämningar från äldre tiders jordbruk i form av stenmurar, fägator och brukningsvägar samt småskalig betesmark och öppna diken, vilka tillsammans vittnar om platsens långa historiska kontinuitet.

Höjdsträckningen som Vallby ligger på höjer sig något över det omgivande, öppna odlingslandskapet, och redan på avstånd avtecknar sig byn i det omgivande landskapet. Området karaktäriseras av den agrara bebyggelsen i byn med Kulturreservatet Vallby Sörgården som bärande element, ett ålderdomligt kulturlandskap samt den slingrande grusvägen genom byn. Stenmurarna bidrar i hög grad till områdets karaktär. Av gårdarna i Vallby är det Sörgården på fastigheten Vallby 2:36 den som har det bäst bevarade byggnadsbeståndet, d.v.s. gården som ingår i kulturreservatet. De två gårdarna som ligger på den gamla byplatsen, Vallby 1:42 och Vallby 2:34 är något mer förändrade, men även de är kulturhistoriskt värdefulla, liksom den
örfallna men till stor del ursprungligt bevarade Vallby 2:35 öster om väg 200. På fastigheten Vallby 1:42 finns inom kulturreservatets gräns även ett sommarfähus, som är en kulturhistoriskt intressant företeelse. Övrig bebyggelse i Vallby är i högre grad förändrad, men viktig för förståelsen av byns struktur och den gamla vägsträckningen.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.