Stäng fönster Skövde kn, LANNA 2:25 M.FL. VAROLA

Beskrivning
Varola kyrkby är en relativt tätbebyggd by centralt belägen i Varola socken, i direkt anslutning till ån Ösan med sina flacka strandängar. Kyrkbyn med sina gårdar ligger samlade på en höjd där vägarna från Värsås och Fridene möts. Sedan 1864 ligger även Varola kyrka mitt i kyrkbyn. Den medeltida kyrkplatsen ligger drygt hundra meter väster om kyrkbyn, strax intill ån Ösan. Sedan den nya kyrkan uppfördes i kyrkbyn återstår av kyrkplatsen den muromgärdade kyrkogården. Norr om den gamla kyrkplatsen ligger barnmorskebostad och skolhus och söderut, längs med vägen mot Edåsa, ligger den f.d. prästgården. Väster om Ösan har vid vägskälet vid Broholm en rad bostadshus vuxit fram under 1800- och 1900-talen, men även lanthandel och småskalig industriverksamhet som mejeri och garveri. Kyrkbyn på höjden i öster och bebyggelsen vid Ösan i väster knyts samman via en väg, som på norra sidan kantas av några bostadshus. Byn omges av ett odlingslandskap med stora öppna åkerytor. I kyrkbyns centrala del ligger de kvarvarande mangårdarna, medan de stora ekonomibyggnaderna ligger samlade i en krans utanför. Idag förefaller det bara vara en av de gamla gårdarna som drivs som ett fungerande jordbruk, nämligen Logården på fastigheten Varola 7:2, medan de övriga gårdarnas manbyggnader avstyckats som bostäder. Utöver den äldre bebyggelsen har det i byn tillkommit bostadshus under 1900-talet. I byn finns alltjämt flera byggnader från 1800-talet bevarade, främst den f.d. prästgården (Varola Prästbol 8:5), barnmorskebostaden och skolhuset (Varola Prästbol 11:1) samt manbyggnaden till Lillegården (Varola 7:17), numera församlingshem. Gallegårdens bebyggelse (Varola 4:28) är ett bra exempel på 1900-talets byggande i Varola kyrkby, liksom ett par av villorna väster om Ösan (bl.a. Björkudden på fastigheten Varola-Axtorp 1:21). I byn finns dock även exempel på förfallen och relativt förändrad bebyggelse.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.