Stäng fönster Skövde kn, VAROLA 7:15 M.FL. VAROLATORPEN

Beskrivning
Området ligger ungefär en km sydost om Varola by, på var sida om landsvägen mot Fridene, och utgörs av fem f.d. torp och backstugor. Husen ligger nära vägen mot Fridene, en väg som har samma sträckning som då husen byggdes. Mot nordväst öppnar sig jordbrukslandskapet mot Varola kyrkby, medan skogen ramar in bebyggelsen åt övriga väderstreck. Skogen närmast husen utgörs huvudsakligen av lövträd, men söderut vidtar allt mer barrskog. Bostadshusen ligger i ett område som uppmärksammats i lövskogsinventeringen i Västra Götalands län. Byggnaderna är byggda på en svag förhöjning i det omgivande landskapet. Kulturlandskapet är småskaligt och varierat, med rester efter små åkerytor, hagar, stenmurar och odlingsrösen. Det småskaliga kulturlandskapet skiljer sig från de vidsträckta åkrarna mot Varola by i nordväst.

Av de ursprungliga torpen och backstugorna återstår idag fem. Husen uppfördes troligen som enkelstugor, som i något enstaka fall är intakt, men som i de flesta fall byggts till i olika hög grad. Av äldre kartmaterial att döma verkar de flesta av bostadshusen saknat tillhörande ekonomibyggnader. Torpet Ängen verkar ha haft en liten ekonomibyggnad, ett uthus som ännu finns kvar. Tre av torpen bevarar fortfarande den ursprungliga karaktären, nämligen husen på fastigheterna Varola 7:8, Varola 7:15 och Varola Prästbol 8:3. De två hus som ligger längs norrut i området, Varola 7:7 och Varola 7:9, har moderniserats och byggts till i större omfattning än husen i den centrala delen av området. De är dock alltjämt viktiga i kulturmiljön. I södra delen av området ligger på fastigheten Hallum 2:11 ytterligare ett bostadshus, något indraget i skogen. Byggnaden är inte markerad på den ekonomiska kartan från 1877-82, utan kan vara uppförd under sent 1800- eller tidigt 1900-tal. Huset har faluröda fasader och tegeltäckta tak, men är numera dock kraftigt tillbyggd på baksidan.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.