Stäng fönster Skövde kn, VÅMB 30:194 M.FL. VÅMB - GAMLA SKARA-SKÖVDEVÄGEN

Beskrivning
Våmb ligger i det pass som bildas av att en sprickdal delar av Billingen i Nordbillingen och Sydbillingen. Landskapsbilden präglas helt av det centralvästgötska kambrosilurområdets särpräglade natur med dess skiffer- och kalkstensterrasser i stigningar upp mot platåbergets stupande diabasbranter. Kullar och rullstensåsar överlagrar här och var terrasserna och har bidragit ytterligare till den bördiga jordbruksbygd som karaktäriserat trakten sedan sten- och bronsålder. Från berget rinner strida bäckar över sluttningen såsom Hållsdammsbäcken. En yppig, ofta lundartad ädellövskogsväxtlighet, karaktäristisk för kambrosilurområdet, inramar bergssluttningar och bäckflöden. Högre upp mot den magra diabasplatån vidtar bland- och barrskog.
Kulturmiljön ligger på sydsluttningen av Nordbillingen, en knapp kilometer nordväst om Våmbs by. Det omfattar området kring gamla Skaravägen från Brandstorps f.d. bytomt och Bäckatorps soldattorp vidare mot Keddakärret och fortsättningen kring Våmbskleven samt gamla banvallen av Sköfde-Axvalls järnväg. Nuvarande väg 49 Skara-Skövde bildar längst i sydväst avgränsning av kulturmiljön.
Gamla vägen Skövde-Skara löper i en dragning genom passet vilken med största sannolikhet är mycket gammal. Vägen är en hel och sammanhållen kulturmiljö i hela vägstråket Brandstorp-Våmbskleven.
Brandstorp var en troligen medeltida/vikingatida småby om några gårdar som var bebodd och brukad in på 2000-talet. Byns område minskades efterhand under sent 1900-tal i takt med stenindustrins expansion av stenbrottet. Idag präglas vägen dels av närheten till det stora norra stenbrottet samt angöringen till nyare vägdragning, dels av Brandstorps ödetomter. Brandstorps medeltida bytomt vid Hållsdammsbäcken ligger i ett för kambrosilurbygden typiskt byläge med den gamla åkermarken i ett högre beläget terrängläge på kalkstenskleven. Upp mot sluttningen vidtar byns ängspräglade gamla inägor på delvis förbuskade och delvis lundartade ädellövskogsmarker. Den delvis allé- och stenmurskantade framfartsvägen från söder är den gamla bygatan. Den har även ursprung som byns fägata i likhet med de korsande brukningsvägarna.
De f.d. inägorna närmast vägen överlagras till stor del av 1700- och 1800-talets skifteslandskap men har delvis bevarat en äldre karaktär med rötter i medeltid/vikingatid. Tydligt förankrat i den gamla bystrukturen är byns f.d åkergärde Heagärdet på kullarna närmast väster om byläget. Västerut övergår Heagärdet på hävdad odlingsmark på 1800-talets inägor.
Mitt emot Brandstorp ligger Bäckatorp som förr var centralt beläget vid det f.d. vägskäl som under århundraden gav riktning för vägarna från Skara in mot Skövde. Det f.d. soldattorpet Våmb 30:10 som ligger vid det f.d. vägskälet med en hålvägsrest (fornlämning) ger också vägen en påtagligt ålderdomlig karaktär (Raä Våmb 55).
Vägskälet bildades genom att gamla Skaravägen här klövs i de två vägar som bvåda gick in mot Skövde, varav den ena gick via Brandstorp och Skyttesledet och den andra gick ner via Våmbs by.
Dagens Bäckatorp, som 2012 är den enda kvarvarande bebyggelsen här, var fortfarande soldattorp omkring 1880 och är ättling till det ena av de två ryttartorp som fanns här på 1600- och 1700-talet.
På båda sidor av gamla Skaravägen vid dagens Bäckatorp syns ödetomterna efter de f.d. småbruken, missionshuset och bondgårdarna som försvunnit efterhand inför planerad utvidgning av stenindustrin. Om dessa vittnar nu främst fruktträd och grundstenar. Det stora dagbrottet i söder når upp mot Larsegårdens gamla tomtplats strax sydväst om Bäckatorp.
Våmb 30:10 Bäckatorp kännetecknas idag av ett f.d. småbruk med äldre bostadshus med tillhörande hönshus/brygghus och en jordkällare. Ladugården finns inte kvar. Bostadshuset bör motsvara det som fanns till soldattorpet på 1880-talet men är troligen av äldre datum. Husen som ligger precis vid vägen inramas av en liten trädgård med fruktträd och blomstertäppa. Intill tomten finns den hålväg (Raä Våmb 55) som är en rest av gamla Skaravägens södra sträckning mot Våmb och Skövde.
Från Bäckatorp västerut, längs vägens norra sida, löper ett till stor del sammanhängande stenmursindelat skifteslandskap som följer både Brandstorps gamla inägor och 1800-talets nyvunna odlingsmark. Här framträder också mycket tydliga äldre strukturer. I väster finns den förekomst av gravar (Raä Våmb 12 och Raä Våmb 53) som förankrar färdstråket i förhistorisk tid. Fornlämningarna omfattar dels en rund stensättning som kan vara från förromersk järnålder, dels en sannolik sådan stensättning. De är tydligt framträdande i odlingslandskapet vid vägen. I väster finns också flera odlingsrösen liksom ett par välbevarade fägator mellan stenmurar upp mot utmarker uppe på Billingen.
Som vägsträckning betraktad är Gamla Skaravägen mest välbevarad mellan Bäckatorp och Keddakärret, där den inramas av breda stenmurar och dessutom löper genom ett väl bibehållet småskaligt kulturlandskap med förhistoriska fornlämningar (se ovan) i närkontakt med vägen. Den är en typisk gammal landsväg som även använts som fägata.
Keddakärret inleder numera den sammanhängande småskaliga äldre husgrupp med f.d. torp och småställen som följer gamla Skaravägen bort mot den f.d. järnvägshållplatsen och vidare längs gamla vägen in i skogen. Tidigare fortsatte husgruppen även österut förbi Bäckatorp bort till Brandstorp. Våmb 30:10 Keddakärret karaktäriseras idag av ett f.d. småbruk med äldre bostadshus med tillhörande yngre bodar och garage och dass. Ladugården finns inte kvar. Det faluröda timrade parstugeliknande bostadshuset kan eventuellt vara från ca 1850 och sedan renoverat början av 1900-talet.
Mellan Keddakärret och övergången av den f.d. järnvägen har vägen uteslutande kvar enkelsidiga murar och är troligen något breddad. Här inramar den kvarvarande småskaliga bebyggelsen vägen och ger den dess genuina karaktär av gammal färdväg.
I husgruppen vid Våmbsklevens hållplats har främst tre små bostadshus från ca 1900-talets början kvar mer av ursprunglig karaktär och är viktiga delar av kulturmiljön. De faluröda Våmb 30:102 och Våmb 30:191 Marieberg ligger båda vid Våmbsklevens f.d. hållplats invid korsningen väg/järnväg. Våmb 30:102 inrymde bostad och sannolikt även väntlokal för hållplatsens resenärer. Marieberg med sin i stort välbevarade exteriör har ett mycket centralt och exponerat läge i kulturmiljön, beläget prec
där Gamla Skara-Skövdevägen korsar banvallen. Det närliggande Våmb 30:194 är ett vitputsat litet bostadshus från 1905. Korsningen mellan väg och f.d. järnväg vid Våmbskleven är överhuvudtaget ett mycket karaktärsfullt inslag i kulturmiljön.
Banvallen för Sköfde-Axvalls järnväg från 1904 besitter stora kulturvärden och är starkt karaktärsskapande i kulturmiljön kring vägen. Den inramas delvis av tät grönska av lövträd och buskage vilket ger en stark rumslighet. Grusvägen på banvallen används nu som gång/cykelväg.

Våmb 30:102 F.d. Våmbsklevens hållplats
Vid Våmbskleven ligger detta lilla bostadshus byggt när Våmbsklevens hållplats inrättats 1904 vid den då nyanlagda Sköfde-Axvalls järnväg. Huset har faluröd panelfasad, spröjsade tvåluftsfönster och tegeltäckt sadeltak. Det har blivit tillbyggt senare men bibehåller i stora drag en ursprunglig karaktär exteriört. Huset inrymde bostad och sannolikt även väntrum för resenärer. Mot bakgrund av ovanstående uppgifter är byggnaden av stort kulturhistoriskt värde.

Våmb 30:10 Bäckatorp
Bäckatorp har ursprung från ett soldattorp till Våmbs by från 1600- eller 1700-talet. Soldattorpet låg jämte Brandstorps ryttartorp vid det vägskäl som uppstod där Skaravägen delade sig i två vägar som båda ledde till Skövde. Idag kännetecknas Bäckatorp av ett f.d. småbruk med äldre bostadshus med tillhörande hönshus/brygghus och en jordkällare. Ladugården finns inte kvar. Bostadshuset bör motsvara det som fanns till soldattorpet på 1880-talet. Det är en liten enkelstuga med bakåt utbyggt kök. Exteriören är välbevarad sedan sent 1800-tal, främst en liten matkällare och ytterligare en liten utbyggnad har tillkommit på baksidan och någon mindre modernisering på 1950-talet. Enligt Sveriges Bebyggelse byggdes huset ca 1880, men huset ger dock intryck av att ha en äldre stomme och kan istället ha blivit tillbyggt och upprustat på 1880-talet. Från ca 1930-1950 är ett brygghus/hönshus/garage i trä och murad cementsten. En separat jordgrävd källare med kalkstensfront är senare pågjuten. Husen som ligger precis vid Gamla Skara-Skövdevägen inramas av en liten trädgård med fruktträd och blomstertäppa. Intill tomten finns den hålväg (fast fornlämning) som är en rest av gamla Skaravägens södra sträckning mot Våmb och Skövde. Bäckatorp med sin välbevarade karaktär, ursprung som soldattorp i orubbat läge samt sin placering vid det förr mycket centrala vägskälet i Våmb är således av mycket stort kulturhistoriskt värde.

Ingår också i
-Ingår i område av riksintresse för naturvården.
-Omfattas av ”Kulturhistorisk förstudie Brandstorp – Våmb 2012. Arkeologisk rapport 2012:125
Bebyggelsehistorisk rapport 2012:8”. VGM 2012.
-F.d. Våmbsklevens hållplatshus ingår som enstaka byggnadsobjekt i Carlquist, T. ” Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun”, 1988.