Stäng fönster Skövde kn, DJURSÄTRA 2:18 M.FL. VÄSTERGÅRDEN OCH KYRKEBOLET

Beskrivning
I odlingslandskapet på Kåkindsslättens lätt kuperade södra del ligger Djursätra by vid ån Djuran. Den aktuella kulturmiljön omfattar de utskiftade gårdarna Västergården och Kyrkebolet som flyttades ut ca 1850 i samband med laga skifte i Djursätra by. Gårdarna placerades mellan skogskanten och Djuran ett stycke sydväst om Djursätra och förbands med byn via en typisk spikrak skiftesväg med fägården placerad vid sidan av mangården.
De tre gårdarna byggdes upp med varianter av ett västsvenskt gårdsmönster med fägården placerad vid sidan av mangården.
Kyrkebolet (Djursätra 2:18) har en regelbundet uppbyggd mangård med en stor ljusmålad panelad manbyggnad (ca 1850, ombyggd 1910-tal) med små faluröda flyglar.
Västergårdarna (Djursätra 2:12) ligger tätt sida vid sida och är två separata gårdsanläggningar även om det visuellt sett är lätt att uppfatta dem som en enda gårdsmiljö. Den ena Västergården har likt Kyrkebolet också en ljusmålad panelad manbyggnad (1910-tal) medan den andra Västergården har en faluröd mycket ålderdomlig tvåvåningsstuga som manbyggnad. Sannolikt är övervåningen från 1700-talet och medflyttad vid laga skiftet och återuppförd ca 1850 på en nybygggd bottenvåning. Detta är idag en av Skaraborgs bäst bevarade tvåvåningsstugor, en hustyp som förr satte stark prägel på norra och östra Skaraborg.
Särskilt Västergårdarna med sina starka rötter i laga skiftet och en småskalig anpassning till 1900-talets jordbruksutveckling, den typiska byggnadsgrupperingen, den ålderdomliga tvåvåningsstugan, de för trakten typiska gårdsfunktionerna, de välbevarade gårdsbyggnaderna med många ursprungliga detaljer etc., ger kulturmiljön en mycket genuin grundkaraktär. Tegeltak, många ursprungliga fönster i vitt, och flertalet gårdsbyggnader faluröda sätter stark prägel. På Västergårdarnas mangårdar ger i hög grad faluröda hus med vitt listverk och traditionell ”ekfärg” i ockragult på gamla brädslagna dörrar en särskild karaktär. Mangårdarnas uppvuxna lövträd och gamla fruktträd ger stark prägel till kulturmiljön och så även Kyrkebolets stort anlagda mangård med parkliknande gammal trädgård, rundel, grusgång och högvuxna lövträd. Stenmurar omger mangårdarna. Vid Västergårdarna står en timrad smedja i hagen på andra sidan vägen.
I omgivande fortfarande huvudsakligen småskaliga odlingslandskap kring skiftesvägen finns flera fina inslag av små stenbundna hagmarker med enbackar. Särskilt i SO är detta påtagligt. Små odlingsrösen såsom mellan Västergårdarna och Kyrkebolet vittnar om tidigare odlingshävd. Betade enbevuxna ofta blockrika hagmarker omväxlas med åkermark, både vid Västergårdarna och mellan Kyrkebolet och
skogen. Stenmurar löper längs vägen mellan gårdarna. Åkermarken når på traditionellt vis nästan ända in mot gårdstomterna. Gamla lövträd står i hagmarken, där finns även inslag av högvuxna gamla furor.

Ingår också i
-Västergården och Kyrkebolet är båda byggnadsobjekt i Carlquist, T., ”Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun”. 1988
-Västergården är uppmärksammad i ”Gårdar i Västergötland”. Länsstyrelsen i västra Götalands län. 2004.