Stäng fönster Skövde kn, SÖRBYLUND 1:8 M.FL. ÅKLEBY

Beskrivning
Området vid Åkleby och Sörbylunds kraftstation karaktäriseras av ån Ösans flöde genom Stöpaskogens norra del, med inslag av uppodlad mark. Där fall bildats i Ösan har sedan lång tid åns vattenkraft utnyttjats, och under 1800-talets första del anlades ett pappersbruk vid Åkleholm på Ösans västra sida. Pappersbruket lades ned på 1870-talet efter en femtioårsperiod, och idag finns endast spridda lämningar kvar efter bruket. Ett par hundra meter söder om platsen för pappersbruket anlades år 1890 på Sörbylunds ägor en industrianläggning med Ösans vatten som kraftkälla. En fördämning anordnades, en lång vägbro i fem spann byggdes och en såg och kvarn uppfördes. Redan år 1893 byggdes den första kraftstationen, som senare byggdes om vid ett par tillfällen under 1900-talets första del, och ännu bevarar sin sekelskifteskaraktär. Vid denna tid byggdes även ett bostadshus, senare tillbyggt med en byggnadskropp på husets baksida. 1890 års sågverk brann ned år 1921, och ersattes av en ny sågverksbyggnad ca 50 meter väster om den första, som ännu finns kvar. Området vid Sörbylunds kraftstation är idag en mycket intressant industri- och kommunikationsmiljö, och omfattar idag vattenkraftsanläggningen med fördämning, stensatt vattenföring och dammluckor, kraftstationen, ett bostadshus, flera mindre ekonomibyggnader för olika ändamål, den övergivna sågverksbyggnaden, en transformatorstation och elstolpar av trä med luftledningar. Strax norr om själva kärnmiljön ligger på västra sidan om vägen mot Sörbylund en byggnad från 1900-talets första del med oklar användning, men som bör ha koppling till industrimiljön. Samtliga byggnader inom området är, med undantag för det något förfallna sågverket, väl underhållna med faluröda träfasader och i de flesta fall tegeltäckta tak. Viktig i miljön är även fördämningen samt den ålderdomliga och imponerande hängverksbron i fem spann. Kulturmiljön är koncentrerad till ett litet område vid Ösans västra sida, och är ett av kommunens bästa exempel på småskalig industri- och kommunikationsmiljö.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.