Stäng fönster Ronneby kn, MÖLJERYD 2:42 MÖLJERYDS KYRKA

Kyrkomiljön
Kyrkbyn Möljeryd ligger cirka 1,5 mil norr om Ronneby i Blekinges så kallade mellanbygd, mellan de stenbundna skogsbygderna i norr och kust- och dalbygderna i söder. Mellanbygden präglas av spåren efter inlandsisen som gett upphov till ett utpräglat mosaiklandskap med dramatisk topografi, randdeltan och ett sjörikt bälte som går från väst till öst genom landskapet. Till mellanbygden hör också stora skogspartier, bland annat i form av omfattande bokbestånd, liksom våtmarker som historiskt nyttjats som torvtäkter.

Kyrkan är belägen strax öster om Åsjöns sydspets invid landsvägen mellan Eringsboda och Ronneby. Kyrkogård saknas och den lilla kyrkotomten omges av gårdsbebyggelse med ekonomibyggnader och ett antal boningshus, bland annat före detta skolbyggnad, lärarbostad och bank-/affärslokal. Intill vägen i öster finns en grusad parkering där kyrkans klockstapel är placerad. Mot sjön i väster växer ett mindre lövskogsbestånd.

Kyrkotomt
Möljeryds kyrka saknar kyrkogård. Kyrkotomten är gräsbevuxen frånsett den grusade gårdsplanen i öster, där en gång kantad av yngre oxlar leder upp till kyrkans huvudentré. Mot grannfastigheten i söder växer en hög häck av tallar och mot sjön i väster finns ett mindre bestånd av glest växande lövträd. Utmed västra gränsen finns även en gränsmarkering i form av pollare i granit med överliggare i trä.

Byggnader på kyrkotomten
Vid infarten från landsvägen i öster står sedan 1912 en rödfärgad klockstapel som ska ha haft sin förebild i en numera riven klockstapel vid Kallinge brukskapell. För ritningarna stod stadsbyggmästare Carl Modigh. Stolpverket i furu är nedtill klätt med liggande panel på förvandring medan den övre slutna delen kring klockan är spånklädd. Här finns även ljudöppningar i samtliga väderstreck, kvadratiska i öst och väst medan de i norr och söder är rundbågiga. Ljudluckorna är utförda i stående locklistpanel målad i en vetegrå kulör, en utformning som delas med bottenvåningens rakt avslutade dörr i väster. Klockstapeln avtäcks av ett spånklätt sadeltak. På nocken står en spånklädd takryttare med rombiskt tvärsnitt som kröns av en spira med tupp och årtalet 1912.

Källor och litteratur
Möljeryds kyrka, Ronneby församling, Underhållsplan (2006-11-20), Ponnert arkitekter AB, Degeberga/Lund.
Uppdatering av vård- och underhållsplan Möljeryds kyrka, Ronneby kommun, Rapport 2019:66, Ankdammen konsult, Karlskrona, 2019.
Tuulse, A. m. fl. Sveriges kyrkor - konsthistoriskt inventarium, Blekinge band IV, häfte I, Stockholm: Generalstabens litografiska anstalts förlag, 1959.
Ullén, M. (red.). Blekinge – Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2002.
Svensson, B.O. Möljeryds kyrka, Ronneby: Svenska kyrkan, 2009.
Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/searchlamning, hämtad 2020-04-27.
Ronneby kommun. Bygga, bo, miljö. Översiktsplan. Grönstrukturplan: https://www.ronneby.se/bygga-bo--miljo/oversiktsplan-och-detaljplaner/oversiktlig-planering/gronstrukturplan.html, hämtad 2020-04-06.