Stäng fönster Tomelilla kn, FULLTOFTA 22:1 FÅGELTOFTA KYRKA

Kyrkomiljö
Fågeltofta by ligger i sydöstra Skåne intill landsvägen mellan Ystad och Kristian-stad. Socknen består av ett relativt flackt odlingslandskap i söder medan dess nordöstra delar är mer skogklädda. Fågeltofta kyrkby finns omnämnt i historiska källor från år 1344. Förleden i namnet kommer möjligen av mansnamnet fughl – Fågel och efterleden av toft med betydelsen 'tomt, äga'. Enligt äldre lantmäterikartor och historiska källor tycks byn ha varit en relativt liten by av spridda gårdar. Kyrkan låg mitt i byn och öster om kyrkan rann en bäck som säkerligen har haft stor betydelse för byns etablering. Samtliga gårdar tillhörde på 1700-talet godset Kronovall. Godsets huvudbyggnad är delvis från 1700-talet men redan på 1600-talet fanns en sätesgård på samma plats, kanske med en medeltida föregångare. Från 1600-talet och framåt har Kronovalls ägare haft stort inflytande över kyrkan, vilket märks framför allt genom de inventarier som skänkts av dess godsherrar. Under missväxtåret 1867 blev Fågeltofta by hårt drabbat. Stora delar av byns går-dar flyttades till Kronovalls skogsskiften där bönderna fick bli torpare. Den nuvarande bebyggelsen består av kyrkan och två äldre skolor från tidigt 1800-tal och 1900-talets början samt ett antal gathus och gårdar. Genom byn och intill kyrkan leder vägen till Kronovall och Sankt Olof. Vägsträckningen fram till Kronovall kantas av träd.

Kyrkogård
Kyrkogården ligger intill den gamla landsvägen som sträcker sig utmed dess norra sida. På andra sidan vägen finns parkeringsplats. Från väster leder en äldre allékantad väg från den gamla byn fram till kyrkogårdens västra gräns. Vid 1700-talet kringgärdades kyrkogården av en mur med ingång genom en stiglucka mitt framför kyrkan. Numera sker den huvudsakliga ingången till kyrkogården genom en infart vid kyrkogårdens nordvästra hörn. Infarten består av ett brett grindparti med smidesgrindar hängda i kraftiga åttkantiga stenpelare. Kyrkogården ligger relativt högt över omgivande mark och sluttar något mot öster och söder. Den äldsta medeltida kyrkogården har sannolikt varit mindre än dagens. En utvidgning kan ha skett mot öster så sent som 1907. Kyrkogårdens begränsning består mot väster av en låg kallmur med invändig jordslänt. Stenmuren är avtäckt av kalkstenhällar, delvis gamla gravhällar. Södra sidan av kyrkogårdsmuren har mer karaktär av en yttre jordvall med kallmurad stenmur. I öster och norr finns en blockstensmur som utgör stödmur mot den högre kyrkogårdsmarken. Kyrkogårdens östra, norra och södra sidor kantas av en hagtornshäck och trädkrans av oxel.

Sedan 1980-talet är större delen av kyrkogården grästäckt med gravstenarna stående i glesa rader från norr till söder. Enstaka grusgravplatser finns kvar och växtligheten är sparsam. I kyrkogårdens sydvästra hörn finns ett mer enhetligt område med bevarade grusgravplatser med begränsningshäckar av buxbom. Kring kyrkan, längs kyrkogårdens ytterkanter samt i ett stråk från öst till väst löper grusade gångar.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens nordvästra hörn finns en jordtäckt gravkammare tillhörande släkten Hamilton, ägare till Kronovall. Gravkammarens norra sida är sammanbyggd med kyrkogårdens norra begränsningsmur. Gravvalvets synliga stomme är av betong. Ingången som tidigare har varit från väster är sedan några år tillstängd. Ett staket av järnsmide ramar in gravvalvets ovansida. Utanför västra murens södra hörn finns en spritputsad och vitmålad enplansbyggnad som rymmer besökstoalett, personalutrymmen och förråd. Byggnaden har tak av rött tegel och mörkbrunmålade fönster och dörrar. Tidigare fungerade byggnaden som bårhus.

Källor
Underhållsplan för Fågeltofta kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2004.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Orgelinventering, Fågeltofta kyrka, Anders Johnsson, Lunds stift 2016.

Internet:
Kulturmiljöprogram för Skåne/ Länsstyrelsen i Skåne, Websida: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besok-och-upptack/kulturmiljoprogram/omraden/fageltofta-kronovall.html
Ortsrapport Fågeltofta, Tomelilla kommun 2002, Kulturmiljöprogram framtaget av Regionmuseet Landsantikvarien i Skåne/ Websida: https://www.tomelilla.se/bygga-bo-miljo/kommunens-planarbete/ovriga-planer-dokument/
Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne, Barbro Sundnér, Websida https://snd.gu.se/sv/catalogue/study/snd0941
Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök, Websida: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html