Stäng fönster Mölndal kn, STENSJÖN 1:37 GREVEDÄMMET

Beskrivning
Grevedämmet ligger i Mölndals stad, i den övre delen av Mölndalsfallen och i nära anslutning till Stensjöns utlopp. Området utgörs till största del av en dammanläggning och en tidigare textilfabrik. Industribebyggelsen härrör från 18- och 1900-talet. Till områdets äldsta delar hör bland annat det så kallade turbinhuset från 1850-talets senare del där kraften i Mölndalsåns vatten togs tillvara för driften av fabrikens maskineri. I anslutning till den tidigare industrin finns även två bostadshus och en före detta skolbyggnad, alla uppförda på 1800-talet. Bebyggelsen ligger samlad på en holme mellan två grenar i Mölndalsån som bildar tydliga gränslinjer. Vattnet i dammen avbördas genom två skilda utlopp. Grevedämmet präglas även av järnvägen som går rakt igenom området.

Grevedämmet ingår i det kommunala bevarandeområdet Mölndals kvarnby och riksintresse för kulturmiljövården: Mölndalsåns industriområde och kvarnbyn (KO29).