Stäng fönster Kungsbacka kn, ALAFORS 18:1 M.FL. ALAFORS KVARN

Beskrivning
Alafors kvarn ligger vid en trång passage i Kungsbackaåns dalgång. Alafors geografiska läge har under många århundraden givit förutsättningar för kvarnverksamhet. Ån bildar här ett naturligt fall. Intill sträcker sig den gamla landsvägen mellan Kungsbacka och Göteborg. Uppströms från kvarnen passerar vägen över en välbevarad stenvalvsbro. De bevarade anläggningarna från kvarnepoken präglar fortfarande miljön starkt liksom det strömmande vattnet i ån. Här finns två äldre byggnader som båda har tjänat som kvarn, belägna på varsin sida om ån. Den sista kvarnen som var drift, den på östra sidan, nedlades först på 1980-talet. Alafors är utpekat som en kulturhistoriskt värdefull miljö i Kungsbacka kommuns kulturmiljöprogram.