Stäng fönster Kungsbacka kn, RYARED 1:40 LAXFORSENS DAMM (KVARNDAMMEN)

Beskrivning
I anslutning Lilla Djursjöns utlopp och Djursjöbäcken har det funnits både kvarnar och ett vattenkraftverk som nyttjat kraften i det fall som bildas här. Platsens nuvarande namn, Laxforsen, tillkom sedan de tidigare verksamheterna upphört och en fiskodling anlagts här på 1950-talet. Den bevarade anläggningen utgörs i dag av den gamla kvarndammen, ombyggd och utvidgad för det senare tillkomna kraftverket, och en mindre dammbyggnad i betong i andra änden på det indämda vattenområdet där inflödet från Lilla Djursjön regleras.

Kraftverksdammen byggdes i betong. Av en samtida ritning av att döma innebar ombyggnaden en höjning av befintlig damm med knappt fyra meter vilket var en fördubbling av dammbyggnadens höjd. Arbetena innebar likaså en ansenlig breddning. På mitten försågs den med ett mindre utskov med lucka för avbördning av överskottsvatten. Öppningen finns kvar men luckan är borta. Bevarad är emellertid en luckanordning med vilken inflödet av vatten till kraftstationen reglerades. Luckan är utförd som en spettlucka. På luftsidan sticker en del av den tidigare tuben ut. På platsen för tidigare kvarn och kraftstation står i dag en byggnad uppförd i murblock av betong vilken inte bedöms ha något med dessa tidigare verksamheter att göra. En uppgift gör gällande att kraftstationen revs i samband med nedläggningen. Delar av husgrunden bedöms emellertid vara äldre än byggnaden i övrigt.