Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kristianstad kn, MAGLEHEM 38:1 MAGLEHEMS KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkomiljön
Maglehem är en medeltida socken och omnämns första gången i de skriftliga källorna år 1379. Området runt Maglehems kyrka är fornlämningsrikt med flera registrerade gravplats- och boplatsområden, vilket indikerar en lång historisk kontinuitet.

Maglehems kyrka är belägen strax öster om väg 19, ca 2 mil söder om Kristianstad. Socknen ligger på sydostsluttningen av Linderödsåsen och nära kusten i öster och består av öppna betesmarker, fruktodlingar och områden av ädellövskog. Den äldre vägsträckningen passerar direkt väster om kyrkans vapenhus och kyrkogårdens västra mur. Kyrkan är högt placerad på en liten platå, som sluttar i öster mot Julebodaåns före detta bäckravin, och med vid utsikt mot havet i öster. Byn låg tidigare, enligt äldre kartor, framför allt väster och söder om kyrkan. Ett flertal äldre gårdar med karaktäristisk korsvirkeskonstruktion ligger kvar i byn.

Norr om kyrkan finns en yngre kyrkogård från slutet av 1800-talet och norr därom är den före detta kyrkoherdebostaden belägen med ett bostadshus uppfört 1926. Järnvägen Degeberga-Brösarp drogs vid sekelskiftet öster om byn och år 1900 uppfördes en stationsbyggnad söder om kyrkan. Runt stationsområdet växte ny bebyggelse upp och byn uppvisar i huvudsak på bebyggelse efter skiftet. Väster om Maglehem, intill väg 19, finns en pestkyrkogård, vilken är mycket välbevarad.

Kyrkan och kyrkogården är belägna inom det fasta fornlämningsområdet Maglehems bytomt, Maglehem 100:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen. Maglehems kyrkomiljö ingår i område Olseröd-Blåherremölla-Maglehem som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.

Kyrkogård
Kyrkan omges av en äldre kyrkogård med en vitputsad mur med tegelavtäckning mot väster. Muren har två ingångar söder och norr om vapenhuset, vilka är försedda med dekorativt utformade smidesgrindar med solformad dekor. Mot omkringliggande mark i sydost och öster är en betydande nivåskillnad. Kyrkogården domineras av gräsbevuxna ytor med låga buxbomshäckar med några äldre gravvårdar framför allt på södra sidan. Marken närmast kyrkan är täckt med singel. En ny kyrkogård anlades 1892 norr om kyrkan och Julebodaån, mellan kyrkoherdebostället och kyrkan, och utökades 1945. Den äldre delen har ett dekorativt smidesstaket med grindar mot landsvägen i väster. Gravvårdar med titeln lantbrukare dominerar, vilket visar på att jordbruk varit en viktig näring i socknen. Men även titlar som kvarnägare förekommer, vilket visar på näringen vid Blåherremöllan vid Julebodaån.

Byggnader på kyrkogården
Ett nytt bårhus med vitputsade väggar och brant takresning uppfördes 1952 efter ritningar utförda 1946 av länsarkitekt Manne Carlman. Det placerades på kyrkogårdens sydvästra hörn med dubbla portar till bårrummet i väster. Det innehåller i den östra delen toalett för kyrkobesökarna. På kyrkogårdens östa del finns även ett äldre hemlighus bevarat.

Källor och litteratur
Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets
medeltid. 1989.
Andersson, T, Lindbom, G, Ranta, H. 50 kyrkor i nordöstra Skåne. Regionmuseet
Kristianstad 2012.
Bauman, K. och Hallberg, G. (red) Skånska kyrkor. Skånes Hembygdsförbund Årsbok 1997.
Dahlberg, M (red.) Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och
bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria.
Riksantikvarieämbetet 2008.
Eriksson, Hans, Maglehems kyrka genom tiderna. En krönika. Maglehem 1972.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt
värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Maglehems kyrka, Fastigheten Maglehem 38:1. Arkeologisk förundersökning 2013. Ing-
Marie Nilsson, Sydsvensk arkeologi, Rapport 2013:38.
Maglehems kyrka – Bänkar, pannrum och el. Antikvarisk medverkan. Linn Ljunggren,
Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2017:43
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom
Svenska kyrkan 1860–1930. Raä 1991.
Mårtensson, A.W. (red) Attraktiv kulturbygd: på upptäcktsfärd i Kristianstads kommun,
Kristianstad 1994.
Sundnér, Barbro, Medeltida kyrkor i Skåne. Dokumentation utförd på 1990-talet. (opubl)
Underhållsplan för Maglehems kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2005-09-02.

Lantmäteriet - Historiska kartor
Riksantikvarieämbetet – FMIS Fornsök, Kulturmiljöbild, Riksintressen för kulturmiljövården.