Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kristianstad kn, VÅNGA 93:1 VÅNGA KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkomiljö
Vånga ligger i en uppodlad dalgång vid Ivösjöns norra spets. Dalgången präglas av utbredda fruktodlingar som varit en viktig näring i bygden sedan skiftesreformerna på 1800-talet. Även inom kyrkbyn är landskapet kuperat. Kyrkan ligger på en bergsknalle mitt i byn, omgiven av bebyggelse och små slingrande bygator. Söder om samhället ligger det huvudsakligen skogbevuxna vångaberget, norrut mot smålandsgränsen breder ett mer omfattande skogslandskap ut sig. Kyrkan och den gamla kyrkogården ligger inom den historiska bytomten enligt 1799 års karta. I närområdet finns flera förhistoriska boplatser och strax nordväst om kyrkbyn finns ett större område med lämningar efter ett blästbruk, en plats för förhistorisk järn-framställning. Mängden fornlämningar, med representanter från alla förhistoriska perioder, vittnar om att området tidigt varit attraktivt för bosättning. Under det sena 1800-talet började bl.a. den röda vångagraniten att brytas och spåren av nedlagda och aktiva stenbrott finns i socknen.

Äldsta skriftliga belägg är en avskrift från 1364 då namnet skrevs Wangh, i betydelsen sammanhängande stycke av odlad jord eller äng på en gårds eller bys inägor. I skånsk ortnamnsdatabas anges dock årtalet 1291 som äldsta skriftliga belägg.

Kyrkogård
Kyrkogården har en L-form som breder ut sig på höjden kring kyrkan. Den omges av en kallmur som åt öster och delvis i söder är utformad som en stödmur mot den nära intill löpande Vånga kyrkväg. Kyrkogården omges av bebyggelse som ligger utspridd i det starkt kuperade området. Vid kyrkogårdens sydvästra hörn finns ett område med naturmark med stora stenblock och lövträd. Ingångar finns i väster, söder och två stycken på norra sidan. I väster sitter en enkel smidesgrind mellan två ålderdomliga, murade och putsade grindstolpar. Passagen är smal och stolparna lutar lite inåt. Utanför grinden finns en parkering. I söder leder en bred, stenlagd trappa upp till dubbla grindar mellan stolpar av granit. I muren på ömse sidor om grindpartiet sitter stentavlor med förgylld text; till vänster en text om kyrkogården ”År 1833 blef denna kyrkogård utvidgat och försedd med ny ringmur, portar, pelare och förgård med plantering. Församlingens härvid hafda stora kostnad, nit och möda bor i tacksamt minn bibehållas af efterverlden” och till höger ”Hesekiel, 37 Kap. Detta säger HERREN. HERREN Ij jag skall upplåta edra grifter och vill hämta eder, mitt folk därut och låta eder komma till Israels land. De nattliga vakter förflyga, en morgon skall känslan i domnade ben och sig värma. Till hjärtat med ungdomlig värma”. I norr finns en enkel smidesgrind likt den västra men placerad mellan två stenhällar som sannolikt är äldre gravvårdar. Längs denna sida finns även en bredare öppning i muren där fordon kan passera. Kyrkogården har ingen omslutande trädkrans, däremot flankeras grindöppningarna i väster och norr av björkar och vid den södra ingången är en allé av hästkastanj planterad. Inne på kyrkogården är de största gångarna belagda med singel, och några mindre gångar med ölandssten. Majoriteten av de många bevarade gravvårdarna är placerade i gräset utan övrig markering, men undantag finns och ett fåtal stenramar och järnstaket förekommer. Många gravvårdar är uppställda mot kyrkogårdsmuren efter att ha flyttats från sina ursprungliga platser.

1833 gjordes en större utvidgning av kyrkogården söderut, i samband med att kyrkan byggts ut åt norr. 1905–07 anlades en ny begravningsplats i byns dalgång, ett stenkast från kyrkan. Begravningsplatsen fick en tidstypisk, symmetrisk utformning som förstärktes av trädplanteringar. 1913 uppfördes ett gravkapell i nygotiskt stil på den södra delen. Begravningsplatsen har utvidgats två gånger under 1900-talet. Den omges av en låg mur och klippt häck. Kring entrén i norr finns ett antal storvuxna träd, längs med gången till kapellet finns en allé av små, formklippta avenboksklot.

Byggnader på kyrkogården
Innanför kyrkans södra grindparti ligger en murad envåningsbyggnad med putsad fasad och tegeltäckt sadeltak, uppförd 1979. Dörrar och fönster är målade i ockra-gul kulör. byggnaden rymmer WC, förråd och personalrum.

Källor
Underhållsplan för Vånga gamla och nya kyrkogård, R 2021:14, Regionmuseet Skåne, 2021
Underhållsplan för Vånga kyrka, Ponnert arkitekter AB, 2005
Dahlberg, Markus (Red) (2015). Skåne, Landskapets kyrkor. Riksantikvarieämbetet.
Olén, Benkt (1967). Vånga kyrka genom tiderna: en historik.
Wahlberg, Mats (red.) (2003). Svenskt ortnamnslexikon. Uppsala: Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI)
Ranebo, Theodor. Inventering av kyrkklockor i Lunds stift. Pågående stiftsprojekt.

Internet
Skånsk Ortnamnsdatabas: https://www3.isof.se/beb/SokResultat.aspx?kate-gori=ortnamn&sprak=1&namn=V%c3%a5nga&filnamn=600015544&land-skap=Sk%c3%a5ne&lan=Kristianstads&harad=Vil-lands&socken=V%c3%a5nga&kommun=Kristianstad&lo-kal=&id=C%3a%5cinskannat%5c23C382B8.pdf&ovrigt=&bild=Villands&ar-tal=1291&belagg=(V)ange&lanskod=&socken-kod=&sokharad=%25&soksocken=%25&sokkommun=%25&sokland-skap=Sk%c3%a5ne&soklan=%25&sokbland=rubbet.ortnamn&sorte-ring=Bel%c3%a4ggs%c3%a5r%2c+Bebyggelse-namn%2c+Socken%2c+H%c3%a4rad%2c+L%c3%a4n&soknamn=%25V%c3%a5nga&sokejnamn=&soklokal=%25&sokejlokal=&sokovrigt=&sokkate-gori=ort-namn&soksprak=Alla&rad=0&lng=14.379339&lat=56.181407&prec=E&kart-siffra=&ntolk=0&selindex=0&sida=0 (besökt 2022-01-14)
Riksantikvarieämbetets söktjänst Forndok, bl.a. historiska fotografier: https://app.raa.se/oppnadata/forndok/search?3 (besökt 2022-01-14)
Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/6b3b67eb-b4c2-4bbb-86a6-cc2ef07817ae (besökt 2022-01-14)
Länsstyrelsens kulturmiljöprogram: https://www.lansstyrel-sen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/omraden/kulturmiljoprogram-vanga.html (besökt 2022-01-14)
Lantmäteriets söktjänst Historiska kartor: https://historiskakartor.lantmate-riet.se/arken/s/searchresult.html?archive=GEOIN&firstMatchToRe-turnLMS=1&firstMatchToReturnREG=1&firstMatchToRe-turnRAK=1&yMin=6225392&xMin=460063&yMax=6227392&xMax=462063 (besökt 2022-01-17)