Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kristianstad kn, RINKABY 109:1 RINKABY KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkomiljö
Rinkaby socken ligger i östra Skåne, ungefär en halvmil från Hanöbukten. Den idag långsträckta byn ligger längs med Hammarsjöns östra strand. Mellan byn och sjön breder den äldre fäladsmarken i form av våt ängsmark ut sig. Fornlämningar efter boplatser och gravar inom och omkring byn har daterats från stenålder till medeltid. Kyrkan och kyrkogården ligger inom den historiska bytomten enligt 1751 års karta. Vid den tiden var bebyggelsen koncentrerad i en klunga norr om kyrkan. Vid laga skiftet i mitten av 1800-talet flyttades drygt hälften av byns gårdar ut från bykärnan. Under 1800-talets sista decennier etablerade sig järnvägen i byn och bebyggelsen kom att sprida sig längs med och till östra sidan landsvägen, vilket gett byn dess långsträckta form.

Det äldsta namnbelägget för byn är, enligt svenskt ortnamnslexikon, ett brev där kyrkoherden i Åhus testamenterade sina egendomar i Rinkaby till Lunds domkyrka, året var 1351 och namnet skrevs; Rinkæby. I Skånsk Ortnamnsdatabas anges ett tidigare år, 1334, som det äldsta skriftliga namnbelägget. Bynamnet kan härledas till ordet rink i betydelsen man eller krigare sammansatt med by/gård. Det finns flera Rinkebyar i Sverige och de har tolkats som platser där avlönade krigare var bosatta. På kartan över Rinkaby från år 1751 finns en samling så kallade Ryttarehus på byns allmänning vilket kan ha en koppling till byanamnet. År 1524 fick föreståndaren för Åhus hospital patronatsrätt till kyrkan. Sedan 1618 har församlingen varit annex till växlingsvis Viby, Åhus och Fjälkinge pastorat.

Kyrkogård
En geometrisk avmätning av byn från 1697 visar kyrkogårdens placering i byns södra utkant. I norr är en stiglucka med trappstegsgavel tydligt markerad som ingång till kyrkogården. En kvadratisk markering på karta från 1751 har tolkats som en klockstapel, som på 1832 års karta är borta. Sannolikt tillkom kyrkans takryttare, där klockorna är placerade, under den här perioden vilket gjorde klock-stapeln överflödig. Före 1840 kan kyrkogården ha utvidgats något åt norr. Hör-nen i väster och öster var då avfasade. Mot västra sidan av kyrkogården gränsade en kringbyggd gård. En öppning i södra kyrkogårdsmuren finns omnämnd först under slutet av 1800-talet då den försågs med järngrindar av bysmeden. Detta var vid samma tid som byn började växa söderut.

Kring 1929 utvidgades kyrkogården åt väster och under 1950- eller 1960-tal byggdes ett bårhus norr om kyrkan och kyrkogården utvidgades än en gång. Bilder från sent 1940-tal visar en fullständig trädkrans kring den äldre delen av kyrkogården och trädrader längs huvudgångarna. På 1960-talet har den västra delen av trädkransen tagits bort.

Idag har kyrkogården en rektangulär form med kortsidor mot Hammarsjön i väster och skolområdet i öster. Kyrkogården avgränsas längs södra och västra gränsen av en låg mur av spräckt sten med ett övre skift av avlånga gråstensblock i cement. På insidan av muren är hagtorns- respektive oxelhäck planterad på en jord-vall. Östra sidan, och en bit av den äldre norra gränsen, avgränsas av en äldre vitputsad mur med avtäckning av kalkstensskivor med konvexa, ovanpåliggande fogar av cement. Nordvästra gränsen och hörnan mot väster markeras av ett nätstaket och en rad med oxlar. Det nordöstra hörnet är en senare utvidgning och omges av en mur med naturstenar i ytan och överliggare av kalkstensskivor. Kyrkogården har ingen sammanhängande trädkrans men hamlade lindar finns längs den äldre delen av södra gränsen. Längs östra gränsen finns utöver lind även kastanj. Alléer markerar dessutom gångvägen mellan södra grinden och vapenhuset, samt gångvägen öster om kyrkan.

Ingångar finns i söder och norr. I norr ansluter kyrkogården mot församlingshem och förskola via en gångväg utan grind. I det nordöstra hörnet finns en vitputsad stiglucka avtäckt med tegelpannor. Stigluckan har en smal ingång med en enkel grönmålad plankdörr och en bredare med dubbla, grönmålade plankportar. Stigluckan används inte och är blockerad av stora stenblock. I söder finns huvudingången till kyrkan, den saknar grind. Något längre västerut finns en enkelgrind av järnsmide mellan två granitstolpar.

Kyrkogården är idag huvudsakligen gräslagd, med ett fåtal grustäckta gravplatser med stenramar bevarade. Grusade gångar ramar in en del av gravkvarteren. På norra delen av kyrkogården är gravplatserna ordnade i rader mot rygghäckar. Askgravlund och minneslund är också placerade här.

Byggnader på kyrkogården
Norr om kyrkan finns ett bårhus med vitslammade tegelväggar på en sockel av huggen natursten. Byggnaden täcks av ett sadeltak med rött, enkupigt lertegel. Entrén har två kopparplåtsklädda portar och en portalomfattning av finhuggna, grå granitskivor. På fasaden ovanför dörren sitter ett kors. Bårhuset bör vara uppfört under 1950-tal.


Källor
Underhållsplan för Rinkaby kyrka, Ponnert arkitekter AB, 2006
Dahlberg, Markus (Red) (2015). Skåne, Landskapets kyrkor. Riksantikvarieämbetet
Gillberg, Johan Lorents (1767). Historisk, oeconomisk och geographisk beskrifning öfver Christianstads län uti hertigdömet Skåne framgifven af Joh. Lor. Gillberg ... Tryckt i Lund. 1767. Hos hof cam: och direct: C:G: Berling. =(Pl.titelb.). Lund: (Berling)
Ranebo, Theodor. Inventering av kyrkklockor i Lunds stift. Pågående stiftsprojekt.
Wahlberg, Mats (red.) (2003). Svenskt ortnamnslexikon. Uppsala: Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI)

Internet
Barbro Sundnér. Lunds universitet, Institutionen för arkeologi och antikens histo-ria (2015). Medeltida kyrkor i Skåne: Del A. Svensk nationell datatjänst. Version 2.0. https://doi.org/10.5878/002642

Församlingens hemsida: https://www.svenskakyrkan.se/fjalkinge/rinkaby-kyrka- (besökt 2021-08-23)

https://app.raa.se/oppnadata/forndok/search?5 Forndok, besökt 2021-08-19.

Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/9dc3e3fe-ef7e-46cb-83d8-52b37058e89f (besökt 2021-08-19)

Länsstyrelsens kulturmiljöprogram: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/omraden/rinkaby.html (besökt 2021-08-19)

Lantmäteriets söktjänst Historiska kartor https://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/searchresult.html?mapTypeSelected=false&mapType=&countyLMS=K&parish=101&village=4&yearMinLMS=&yearMaxLMS=&surveyor=&taskLMS=&firstMatchToReturnLMS=1&archive=LMS (besökt 2021-08-19)
Skånska ortnamnsdatabasen: https://www3.isof.se/beb/SokResultat.aspx?kategori=ortnamn&sprak=1&namn=Rinkaby&filnamn=600008775&landskap=Sk%c3%a5ne&lan=Kristianstads&harad=Villands&socken=Rinkaby&kommun=Kristianstad&lokal=&id=C%3a%5cinskan-nat%5c23C36847.pdf&ovrigt=&bild=Villands&artal=1334&belagg=Rinkeby&lanskod=&sockenkod=&sokharad=%25&soksocken=%25&sokkommun=%25&sokland-skap=Sk%c3%a5ne&soklan=%25&sokbland=rubbet.ortnamn&sortering=Bel%c3%a4ggs%c3%a5r%2c+Bebyggelsenamn%2c+Socken%2c+H%c3%a4rad%2c+L%c3%a4n&soknamn=%25Rinkaby&sokejnamn=&soklokal=%25&sokejlokal=&sokovrigt=&sokkategori=ortnamn&soksprak=Alla&rad=0&lng=14.268491&lat=55.983642&prec=E&kartsiffra=&ntolk=0&selindex=0&sida=0 (besökt 2021-08-19)
https://www.arkivdigital.se/sources/2527 (besökt 2021-08-24)

Övriga källor
Topografiska arkivet på Regionmuseet i Skåne ”Rinkaby socken”.