Stäng fönster Åmål kn, EDSLESKOGS PRÄSTGÅRD 1:46 EDSLESKOGS KYRKA

Beskrivning
Ca 500 m söder om den gamla kyrkplatsen är Edsleskogs kyrka (invigd 1905) belägen. Till kyrkoanläggningen hör kyrkogård, kyrkstallar från 1900-talets början, en ekonomibyggnad från 1998 samt ett litet pumphus (ca 1950-tal).
KYRKOGÅRDEN - invigdes 1949 då kyrkogården vid den gamla kyrkplatsen var så gott som fullbelagd. Den har en närmast kvadratisk form och omgärdar kyrkan i alla väderstreck. I väster sluttar terrängen och slänter mot väster, norr och söder avdelar kyrkogården i två nivåer. Utvidgning av kyrkogården har skett nedanför slänterna omkring 1960-70-talet. Strax öster om kyrkan leder länsväg 164 mellan Åmål och Bengtsfors. Intill vägen finns en grusad parkeringsplats och intill denna en kyrkogårdsmur av tuktad granit. På muren finns inskriptionen "Byggdes 1951-53 av Oskar Fransson och Ivar Hjelm". I linje med kyrkans kor finns huvudentrén till kyrkogården genom en grind av smidesjärn. En liknade grind finns också mot söder där muren fortsätter en liten bit. I övrigt omgärdas kyrkogården av träd, främst lönnar och lindar. Gravarna är grästäckta, grusade gravar saknas. Gångarna är däremot grusade med undantag för en gång med kalkstenplattor mellan kyrkans ingång i sydost och grindarna i öster och söder. I linje med vapenhusets ytterport, kyrkans entré från väster, finns en stentrappa nedför slänten mot väster.