Stäng fönster Eda kn, JÄRNSKOGS KYRKA 1:1 JÄRNSKOGS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ - Området präglas av Kölaälven och ett kuperat skogslandskap med spridda odlingsytor. Enligt traditionen skall den första kyrkan i socknen ha rests i slutet av 1300-talet på hemmanet Stommen vid Kölaälvens strand. Kyrkan, som beskrivs som trång och mörk revs 1699. Den medeltida ödekyrkogården markeras idag med en minnessten från 1878, en klockstapel från 1953 och ett stort träkors.
Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1699 vid Beted, ca en km i nordostlig riktning från den gamla kyrkplatsen och ca 1 kilometer söder om Koppom. Prästgården från 1900-talets början ligger ca 500 meter söder om kyrkan. Sydväst om kyrkobyggnaden ligger bl a klockargården och ett par välbevarade bostadshus från 1800-talets mitt. Till kyrkoanläggningen hör kyrka, bårhus från 1935, församlingshem och personalbyggnad från 1958 samt ekonomibyggnader.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården ligger på en höjd med nordväst-sydöstlig sträckning med kyrkan längst i nordväst. Marken sluttar utplanande ned mot väster från det högre belägna partiet i sydöst. Begravningsplatsen omges i norr av ett litet parkområde, en personalbyggnad, parkeringsplats och bäckravin. I öster finns odlingsmark, skog och bebyggelse och i söder och öster finns en väg. En stenmur omgärdar kyrkogården i söder, väster och norr och häckar i öster. En bred stentrappa vid västra muren leder upp till kyrkan. Kyrkogården anlades samtidigt som den nya kyrkan uppfördes 1669. Den första dokumenterade utökningen av kyrkogården gjordes 1840 mot söder och öster, den andra 1935 mot söder och den tredje och senaste 1959 omfattade ett stort område i söder och öster. I samband med utvidgningen 1935 uppfördes där ett bårhus.
År 1973 omplanerades delar av kyrkogården, varvid flertalet grusgravar såddes igen, stenramar och familjegravshäckar togs bort och gravvårdar vändes och ställdes i dubbla rader med häck emellan. Renoveringen medförde att de olika delarnas karaktär inte skiljer sig nämnvärt åt. Trädbeståndet utgörs till övervägande del av lind, som på äldre delen bildar alléer. I övrigt finns flera stora lönnar och vid bårhuset några ädla barrträd. De större gångarna är grusbelagda, medan de mindre inom kvarteren är plattlagda.
I det sydöstra hörnet av kyrkogården har en minneslund anordnats.