Stäng fönster Kil kn, BODA 1:357 M.FL. BODA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ: Boda kyrkplats ligger några kilometer norr om stationssamhället Högboda. Platsen ligger på en höjdsträckning ovanför den lilla sjön Kyrktjärn, i ett brukat jordbrukslandskap. Den första kyrkan på platsen uppfördes i trä 1616. Till anläggningen hör förutom kyrka och omgivande kyrkogård också ett bårhus, en tillbyggd sockenstuga med garage och personalutrymmen samt ett garage.
KYRKOGÅRD: Den äldsta delen av begravningsplatsen ligger söder om kyrkan och togs i bruk i samband med kyrkobygget. Utvidgningar och utfyllningar av kyrkogården har gjorts vid flera tillfällen runt kyrkan, varav den första dokumenterade utvidgningen skedde söderut 1860. Den följdes av tre utvidgningar mot norr 1921, 1952 och 1970. Kyrkogården hägnades vid slutet av 1600-talet med en balk av timmer som 1765 ersattes med en stenmur. Gränsen mellan två äldre delar norr om kyrkan är synliga genom en bevarad mur från 1830-talet och en rad lindar. Den stora allmänningen nordost om kyrkan har sedan 1940 tagits i bruk för nya begravningar. Något särskilt urngravsområde har inte iordningställts. I samband med en omläggning av kyrkogården på 1950-talet borttogs ett stort antal grusgravar, gravramar och järnstaket.
Kyrkogårdens huvuddel är belägen norr om kyrkan på en något kuperad mark, som sluttar ned mot öster och norr. Övriga delar ligger på en lägre nivå och på relativt plan mark. Kyrkogården har rektangulär form och omgärdas av en stödmur. Den omgivande miljön utgörs av skogs- och odlingsmark i norr och öster, dunge och väg, bebyggelse och gärden mot Kyrktjärnet i väster.

Lindar växer runt begravningsplatsen. Cornell- och fläderbuskar har planterats utmed stödmuren och på jordvallen i öster. En allé med rundklippta thujabuskar går till kyrkans södra ingång. De få återstående familjegravshäckarna och de främsta på den yngsta delen förekommande kvartershäckarna utgörs av hagtorn. Kvartershäckarna utgörs av hagtorn. Gångarna närmast kyrkan är asfalterade liksom gångarna på den senaste utvidgningen. På detta senare område förekommer även plattgångar mellan gravkvarteren. I övrigt är gångarna på kyrkogården grusbelagda.
Ett sjuttiotal grusgravar ligger i stråk nordväst och söder om kyrkan. Partiet med grusade gravar och grusade gångar ger ett mycket ålderdomligt intryck. Även sju familjegravar med stenramar där gruset har tagits bort och tre gravar med järnstaket finns kvar. De äldsta gravvårdarna är två smidda järnkors från mitten av 1700-talet, som förvaras i vapenhuset. Två äldre gravvårdar av gråsten från mitten av 1800-talet är placerade öster om kyrkan.