Stäng fönster Dals-Ed kn, RÖLANDA PRÄSTGÅRD 1:4 RÖLANDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen omfattar kyrkan med omgivande kyrkogård, en klockstapel (1725) och ett avträde (1900-tal) söder om kyrkogårdsmuren, samt vid grusplanen öster om kyrkan, ett bårhus (1961), en ekonomibyggnad (1987) och ett församlingshem (1979). Klockstapeln är klädd med oljeröd lockpanel och har en skiffertäckt huv, krönt av en kyrktupp. Bårhuset, ritat av arkitekt Axel Forssén, har fasader av vit spritputs och ett sadeltak täckt av skiffer. Övriga byggnader är klädda med röd lock- eller locklistpanel.

Kyrkogården har en rektangulär form och är liksom kyrkan orienterad i öst-västlig riktning. Närmast kyrkan finns en äldre del och mot öster, finns en tydligt urskiljbar utvidgning, "nya kyrkogården" från 1980.

Kyrkogårdens äldre del omges av en kallmur samt rader med lönnar. Vid huvudentrén mot grusplanen i öster växer två stora askar. Förutom denna entré finns öppningar i muren mot prästgården i norr och mot klockstapeln utanför murens sydvästra hörn. På alla tre platser finns smidesgrindar, mot öster och norr med kraftiga stolpar av natursten, varav de östra är krönta med järnkors. Fram till huvudentrén leder en björkallé längs grusplanen och "Nya kyrkogårdens" södra sida. "Nya kyrkogården" avgränsas även med trådstaket, häckar, buskar samt en rad med rönnar mot norr. Mot söder växer förutom björkarna några askar. I hörnen mot sydväst och sydost finns smidesgrindar med enkla naturstensstolpar. "Nya kyrkogården" är ännu till stor del gräsbevuxen och bara tagen i bruk för några få gravar, belägna i dess sydvästra del, i anslutning till den äldre kyrkogårdsdelen. På den senare finns några grusade gravar och där är också alla gångar grusade. Karakteristiskt för hela kyrkogården är att alla gravar är vända mot öster.