Stäng fönster Färgelanda kn, NYCKLEBYN 1:15 M.FL. RÄNNELANDA KYRKA

Beskrivning
Till själva kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, klockstapeln, ett bårhus samt en förrådsbyggnad (1950-tal). Den senare är belägen vid utsidan av västra kyrkogårdsmuren och de förra på själva kyrkogården.

Kyrkogården har en i princip rektangulär form i öst-västlig riktning kring kyrkan (också orienterad i öst-väst) och kan indelas i tre delområden. Väster om kyrkan finns den äldsta delen och den troliga platsen för en medeltida kyrka. Denna kvadratiska del utvidgades 1863 mot öster och nordost så kyrkogården kom att omsluta kyrkan, som uppförts 1773, samt klockstapeln i kyrkogårdens nordöstra hörn. Den tredje och yngsta delen av kyrkogården är en utvidgning från 1920-talet väster om den äldsta delen.

Kyrkogården avgränsas på alla sidor av en kallmur. Längs stora delar av muren finns också rader av bl a björk, alm och lönn. Vid kyrkogårdens huvudentré, mot väster, samt mot norr finns svarta smidesgrindar med naturstensstolpar. På stolparna till den förra står det "skänkte af A Jacobsson" och "uppreste år MDCCCLXIII". Det är sannolikt att större delen av muren, kanske hela (med undantag för den kring utvidgningen på 1920-talet), tillkom 1863. I murens nordöstra del samt vid entrén mot väster finns små stentrappor över muren. Enligt uppgift har den nordöstra använts vid begravningar för s k självspillingar (människor som begått självmord). Området runt om kyrkan, 1863 års utvidgning, skiljer sig från kyrkogården i övrigt genom att marken där till stor del är kuperad, bergig och delvis har naturtomtsprägel. På denna del finns bara två gravar, båda av speciell karaktär. Väster om kyrkan finns en terrassering mot kyrkogårdens planare delar. Utvidgningen från 1920-talet sluttar dock mot väster. I mitten av terrasseringen finns en trappa framför kyrkans västportal och norr om trappan är bårhuset inbyggt i terrassmuren. Gångarna från grindarna och närmast kyrkan är asfalterade. Övriga gångar är grusade eller stenlagda. På kyrkogården finns några grusade gravar, främst på den äldsta delen, där det också finns några gjutjärnskors från 1800-talets slut. Längs terrasseringen står några smidda gravkors uppställda. I ett väl synligt höjdläge, strax söder om kyrkan, finns ett stort gravmonument av granit, som grekiska tempelgavlar uppburna av tio kolonner. Monumentet är rest över affärsmannen Gustaf Adolf Samuelsson (1869-1941), som själv ritat detsamma. Han var född i Boterud, Rännelanda, blev förmögen på egendomsaffärer i USA och testamenterade bl a en fond till sin födelseförsamling. I sluttningen norr om Samuelssons gravmonument finns en sten över Jonas Blomberg (1820-95), "Rennelandas och Lerdals förste folkskollärare, i Rennelanda under 33 år, hustru Ingeborg Blomberg, 1834-99, hemmets trägna vårdarinna, rest vård är söners sena tack".

Klockstapeln står på kyrkogårdens högsta punkt, strax nordost om kyrkan. Den är klädd med oljeröd lockpanel och täckt av en skifferklädd huv. Huven kröns av en vindflöjel i metall med årtalet 1794, klockstapelns förmodade byggnadsår. Andra uppgifter anger dock att klockstapeln är samtida med kyrkan, 1773. Bårhuset, som numera är en överloppsbyggnad, uppfördes 1945 efter ritningar av Axel U Lundgren. Det är en betongkonstruktion i souterrainläge, inbyggd i terrassmuren väster om kyrkan och dess fasad av natursten utgör på så sätt en del av muren.