Stäng fönster Färgelanda kn, LERDALS STOM 1:2 LERDALS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård samt ett bårhus och en redskapsbod. Bårhuset på kyrkogårdens sydöstra del, är uppfört 1953 med fasader av vit spritputs efter ritningar av arkitekt Axel Forssén, Göteborg. Redskapsboden, troligen uppförd i mitten av 1900-talet, är belägen något nordost om kyrkans kor och är klädd med vit locklistpanel. Båda byggnaderna har sadeltak täckta av enkupigt lertegel.

Kyrkogården har en i princip rektangulär form i öst-västlig riktning kring kyrkan (också orienterad i öst-väst) och kan indelas i tre delområden. Kyrkogårdens äldsta del utgör nästan en kvadrat närmast kring kyrkan. Troligen finns dess äldsta delar som brukligt är söder om kyrkan. Kända utvidgningar har sedan skett 1930, mot söder, och 1968 mot öster.

1930 års utvidgning är helt integrerad med de äldre delarna medan 1968 års del utgör en tydlig enhet för sig. De förra delarna omges av en kallmur och höga lövträd, askar och lönnar mot väster, söder och norr. I norr och nordväst finns också en syrénhäck. Kyrkogårdens yngsta del, i öster, omges av en häck mot övriga kyrkogården samt ett trådstaket på övriga sidor. Kyrkogårdens huvudentré finns i väster mot landsvägen och i linje med kyrkporten i tornets vapenhus. De svarta smidesgrindarna har stolpar av granit med tälttaksformade överstycken krönta av klot. Längs kyrkogårdens södra sida leder en mindre grusväg längs muren fram till bårhuset och en mindre plan framför detta. Vid planen finns enklare smidesgrindar utan grindstolpar mot väster och norr. Förutom trädraderna längs muren finns endast några få träd på kyrkogården. Vid kyrkans huvudentré mot väster finns ett par cypresser och på den yngre delen mot öster en pyramidek. Gångarna är grusade med undantag av den asfalterade gången framför kyrkporten i väster. På den yngre delen av kyrkogården finns en kalkstensgång fram till en fontän. Gravarna är gräsbevuxna med undantag av några få grusade gravar väster om kyrkan. Nära västra kyrkogårdsmuren finns också några gjutjärnskors och en kopia av ett äldre smitt gravkors. Inne i vapenhuset finns flera äldre smidda gravkors.