Stäng fönster Ulricehamn kn, STEN STURE 1 STATIONSHUSET I ULRICEHAMN

Beskrivning
Järnvägspåren i Ulricehamn är sedan länge upprivna, men eftersom stationshuset står kvar vid järnvägstorget kan man fortfarande föreställa sig hur staden tedde sig när tåg var det viktigast kommunikationsmedlet.

Omgivningarna har dock förändrats kraftigt på senare år, området söder om stationshuset domineras idag av en parkeringsplats till en stormarknad, platsen öster om stationshuset utgör bussterminal, och gatan österut in mot staden som tidigare hade stationshuset i fonden viker idag av öster om busshållplatserna så att sambandet mellan stationen och staden brutits.

De tydligaste spåren efter järnvägen är istället de nya gatornas sträckning längs Åsundens strand i det fd spårområdet. Strax norr om stationshuset finns också en liten byggnad i samma byggnadstil, ursprungligen för resgodshantering, avträde eller liknande verksamhet med anknytning till stationen, idag används den för bussgods.

Stationshusets exteriör är desto mer välbevarad. Nyligen har en upprustning genomförts varvid en äldre symbol för järnvägstrafiken rekonstruerats, nämligen trähjulet i taknocken ovanför entrén mot öster. För närmare beskrivning av byggnaden, se historik för byggnaden. Interiören är dock kraftigt förändrad och byggnadsminnesskyddet rör i första hand exteriören.

Större delen av huset är ett museum för kinesiska föremål som insamlats av ägare till Welands stål som äger byggnaden. I de fd. väntsalarna på bottenvåningen finns resebyrå och kontor för ett taxiföretag.