Stäng fönster Tranemo kn, LÄNGHEM 30:1 LÄNGHEMS KYRKA

Beskrivning
Den rektangulära kyrkogården kringgärdas av en kallmur och i söder av ett omålat trästaket. Huvudingången är placerad i väster där en svart smidesgrind finns placerad. I den östra kyrkogårdsmuren finns en smidesgrind i höjd med koret och ett stycke längre söderut ännu en smidesgrind. Fram till kyrkans huvudingång i väster leder en stenlagd gång som också löper närmast runt kyrktrappan i natursten. Runt om kyrkan löper en krattad grusgång.

Kyrkogården utgörs i huvudsak av gräsytor med häckplanteringar och träd. En trädrad kantar den norra kyrkogårdsmuren. Den östra delen av kyrkogården är också den äldsta delen där ett flertal av gravvårdarna har naturstensram och smidesstaket. Gravvårdarna är lagda i nordsydlig riktning. Lyktstolpar i äldre stil finns utplacerade på kyrkogården. Kyrkogården utvidgades åt söder 1971 och då flyttades också den södra kyrkogårdsmuren.

Sydväst om kyrkan ligger ett bårhus (1961) efter ritningar av biträdande länsarkitekten i Vänersborg, Edward Gustafsson. Byggnaden har ljust putsade fasader, gavelröste med brun lockpanel och sadeltak täckt av kopparplåt. Pardörren i öster flankeras av smala enluftsfönster. Hängrännor och andra byggnadsdetaljer är utförda i kopparplåt.