Stäng fönster Svenljunga kn, GAMMALSJÖ 1:6 M.FL. FEGENS REGLERINGSDAMM

Beskrivning
Dammen, som i Svenskt dammregister är betecknad Spångalyckans regleringsdamm, är belägen vid sjön Fegens utlopp i Spångån, vid norra änden av sjön. Strax intill ligger det tidigare torpstället Spångalyckan. Något österut från dammen ligger Gammalsjö gård som i äldre tid utgjorde ett säteri. Dammen är placerad vid en tidigare vägsträckning mellan nämnda ställen men vägen är numera tagen ur bruk och bro saknas. Vägbankarna utgör en del i fördämningen.

Sedan 1940-talet ingår Fegen som regleringsmagasin i Ätrans vattensystem. Regleringen sköts av en regleringsförening. Syftet med dammen är att förhindra att vatten i Fegen rinner ut i Spångån. Avrinningen från Fegen skedde tidigare vid Spångån men sker idag huvudsakligen via Svansjöarna och Götshults kanal till Kalvsjön.

Dammbyggnaden är utförd i betong med två breda öppningar på var sida om ett kraftigt mittstöd. Dammen utgör en säregen kombination av två dammtyper: nåldammen och klaffdammen. Nålarna, som normalt hanteras en och en, är här ihopsatta till fällbara luckor. Luckorna är rörliga runt en horisontell axel som monterats på dammbron. Trycket från sjön håller luckorna stängda och hindrar vattnet från att rinna ut i ån. Vid hög vattenföring i ån kan vattnet rinna ut i sjön genom att luckorna trycks uppåt. I dagsläget är den ena luckan fixerad i sitt stängda läge med hjälp av stöttor.