Stäng fönster Svenljunga kn, ERIKSLUND 1:2 M.FL. KALVSJÖNS REGLERINGSDAMM

Beskrivning
Kalvsjöns regleringsdamm är belägen vid Kalvsjöns utlopp i Lillån, nordväst om Kalvs kyrka. Lillån mynnar uppströms ut i Ätran. Strax uppströms passerar landsvägen genom Kalv förbi. Dammen tillkom för att vid behov dämma upp Kalvsjön men används enligt uppgift mycket sällan. Sedan mitten av 1940-talet ingår Kalvsjön som regleringsmagasin i Ätrans vattensystem. Dammen sköts av en regleringsförening som huvudsakligen består av energiföretaget Uniper men där även Falkenbergs kommun och Mölneby gård ingår.

Dammanläggningen består i princip av två dammluckor med vilka avrinningen från Kalvsjön vid behov kan stoppas. Kalvsjöns dämningsgräns enligt en samtida vattendom ligger på 130,55 meter över havet. Vid
inventeringsbesök låg vattennivån ett par decimeter under dämningsgränsen, enligt en pegel på platsen.

Luckanordningen i stål vilar på tre stöd av platsgjuten betong. Luckorna, vilka är utformade som förstärkta planluckor, manövreras med hjälp av motordrivna kedjespel. I mittstödet och de båda sidostöden finns spår, gåtar, vilka håller luckorna på plats. Luckorna är omkring en meter höga.